Tuesday, April 14, 2009

Masjid di matrikulasi terbaik....haha

fuh3...jam menunjukkan pukul 4.57pg...bertarikh 15 april 2008
pe kes ku xtido lg nih?...haha..tgok bola..tp my favourite team
tersingkir...it's ok to me...minat bola sepak aku bkn skdr teori
yg hanya minat pd team EPL semata-mata....yg penting aku pon power gak
maen bola..

huh...saat-saat sunyi mcm ni la mula aku teringatkan kenangan2 lama...adeyh
kenangan di maahad muhammadi, kenangan kat kisas....kenangan kat mtrx perak..
so alang2 dah terkenang nih baik ku rakamkan terus perasaan kenangan ini kat blog
hehe...teruskan pembacaan anda jika sudi...kalau x sudi xmengapa la kan?...huhu

aku prefer nak ceritakan hal berkenaan matrikulasi perak...bila sebut mtrx perak (kmpk)
xlain x bukan tmpt yg paling byk memori indah bersama rakan2 adalah Masjid Al-Maghfirah...kalau bilik hanya kenangan dengan roomate shj...so, ku citerkan pengalaman di masjid kmpk...



gmbr di atas adalah gambar masjid kmpk....sgt cantik kalau kalian melihatnya life....di sana terdapat sebuah kolam ikan yg hijau colour air nya..haha...(mmg hijau, so aku jujur je la ckp...hehe)

Ku tringat lg ktika minggu orientasi pljar br...ketika itu ade seorg sahabat yg menjadi imam masjid tersebut...nama nya syiekh Hafizuddin (ex-izzudin, ipoh)...bacaannya sgt baik..makhraj yg kemas...ketika itu aku sendiri berasa rendah diri walaupon aku jg seorg pelajar agama...

tp hanya beberapa ketika jer hafizuddin belajar di sana..then dia berpindah....ktika itu msjid kmpk mula mengalami krisis....kerana ajk2 masjid kebanyakannya terdiri drpd bukan plajar skola agama...mana perginya pljr skola agama seperti aku???(ketika itu aku sgt slow...hehe)...bkn la di sini ku mahu memperkecilkan pljr bkn drpd skola agama...(islam bkn milik ustaz...atau pljr yg mempunyai basic agama...sebaliknya...ia milik semua ummat)...tp suasana nya agak berbeza jika pimpinannya pelajar bkn drpd skola agama....ada sbnrny bdk skola agama...tp mereka xmenyerlah dlm siasah di sana....(harap paham point yg disampaikan...)

maka berlakulah bermcm2 situasi....perang saudara telah meletus...wahh..sukar dan seksa untuk ku ingati kembali suasana ketika itu....haha....percanggahan pendapat...salah faham...iyah...lantas suara hatiku meronta2 utk menyibukkan diri dlm permasalahan itu...kononnya mahu jd hero.....nahhh....akhirnya ku terasa terbeban jua....

dipendekkan cerita aku telah dilantik sbgai amir di masjid...drpd situasi yg sgt kompleks...namun ku ringkaskan ianya menjd itu.....barulah ku sedari apa sebenarnya berlaku...mahu ku perbetulkan adalah sukar...ku bukan hero sejati...ku adalah hero bidan terjun yg memaksa dan dipaksa..akhirnya ku dpt membetulkan simpulan yg telah ku simpulkan dahulu.....rupanya pihak yg ku duduki bukan la sentiasa benar....org politik mmg mahir berpolitik...meluaskan pengaruh sehingga buta mata org yg berada di bawahnya....(ayat sgt sastera)

namun perkara tersebut ku anggap sebagai kenangan semata-mata...tidak mungkin adalagi pengalaman sperti itu nnt...yeah, ku bersyukur....ALLAH ketemukan pengalaman krisis dlm organisasi yg sgt kritikal...Alhamdulillah, dlm kancah permasalahan itu juga....mampu juga organisasi yg ku pimpin melaksanakan port folio...aku sekdr menyambung port folio itu...jd, tiada janji apa2 pon aku taburkan pd pelajar2...
hanya meneruskan port folio...

kini aku di utem, melaka....merindui saat2 itu lagi.....kenangan akan suasana menjadi imam solat tarawikh...kenangan memberikan tazkirah di masjid...agak ramai pendengar celoteh ku ketika itu..(harap input bermakna yg ku perkatakan...)
menjd imam ktika itu adalah satu tanggungjwb bg ku...kini tidak lagi....aku sudah berubah....

Maka ku menadah tangan memohon keampunan kepada-NYA agar dikurniakan jiwa yg tenang serta semangat utk terus istiqamah dlm amal ibadatku...AMIN~

14 comments:

  1. wah..
    membangkitkan kenangan terindah di kmpk..

    ReplyDelete
  2. yeah...ku bisa mengingati kenangan itu
    mana mungkin ku lupain~

    ReplyDelete
  3. yea
    masjid yg membawa seribu satu kenangan..
    kontrovesi pun ada..
    ukhwah pun ada..
    malahan..
    cinta jua berputik..
    ish2..

    ReplyDelete
  4. masjid almaghfirah smmgnye sgt hebat....even dh duk kat u pun still rindu suasana kat sana...teringat2 kat penceramahnye:UST AHMAD...bukan si penulis blog,...
    ust saidi yg kelakar...ust amir yg santun bicharanye...ikan yg byk dn besar tu...kenangan kasi ikan makan...sume tak pat n tak mungkin dilupakan...tapi kesian kat ikan tu...sokmo dpt roti yg dh expired...kalo manusia makan roti tu,,gerenti keracunan dh..

    ReplyDelete
  5. food specialist perli ek...apepasal mem'bold'
    kan nama AHMAD ituh?...huhuhu...xper, i'm not the ustaz..bkn mcm sorg tuh (rahsia)...bajet ustaz, siap tules kat nama..bahaya kalo xsedar diri nih...(maaf bg sape2 yg terasa)huhu

    ReplyDelete
  6. ish..
    ko macm perli kat seseorg..
    some sort of mcm lepas geram pun ada..
    "budget ustz,siap tulis kat nama..bahya kalu xsedar diri ni"..
    fuh!..
    boleh tahan jugak bahsa ko ni ek..

    ReplyDelete
  7. gue enggak mmperli sape2 dong...jgn terasa cume nak elakkan misunderstanding...better clarify awal2..

    ReplyDelete
  8. to sampan tergolek:

    Ku bkn la geram apa..cuba dikau fikirkan...hny mendalami ilmu agama bab tertentu...trus menggelarkan diri ustaz???ada ker mcm tuh??...lepasan student law syariah pon x state diri diorg ustaz...syariah tuh + law...tp x bajet ustaz...huhu...maaf sgt kalo dikau terasa wahai sampan tergolek.....ku tuju kan pd diri ku jugk sebagai peringatan

    ReplyDelete
  9. salam'alaik...
    masjid al maghfirah mmg cntk...
    secantk jemaahnya...
    secantik pengisiannya...
    secantik ukhuwahnya...
    moga kecantikan itu trus dpt dkekalkan & dkongsi wlau di mana kta berada..
    setiap org akn diuji...
    dan ujian itu tdk lain hanyalah sbg satu pengalaman, pengajaran utk menyedarkan kta...
    utk menjahit kmbli sjadah iman yg terkoyak akibat tersasar dari keikhlasan...
    Allah really love u...

    ReplyDelete
  10. apa ertinya saya menganut agama islamApril 19, 2009 at 11:05 AM

    Bangunlah dari kegelapan semalam untuk menelusuri sinar hari esok..
    -buanglah yg keruh dan ambillah yg jernih..
    -jdkanlah diri kita nie bermanfaat kpd org lain..
    hidup hny sementara.........

    ReplyDelete
  11. apa ertinya saya menganut agama islamApril 19, 2009 at 11:19 AM

    Bangunlah dari kegelapan semalam untuk menelusuri sinar hari esok..
    -buanglah yg keruh dan ambillah yg jernih..
    -jdkanlah diri kita nie bermanfaat kpd org lain..
    hidup hny sementara.........

    ReplyDelete
  12. Adoi...
    memalam study jer kat sana...

    ReplyDelete
  13. ....salam...masjid kat kmpk memang best,....byk knangan x ley lupe kat ctu...

    ReplyDelete
  14. Along @ Irwan SyazliApril 7, 2010 at 10:37 AM

    akir, hg nak kata kt aku ka? mentang2 la panggilan manja aku ustaz kt kmpk dulu..he..he gurau ja..aku dapat rasakan sapa orang yang hg refer tue..he..he..biarla..yg sudah tue sudah k.

    ReplyDelete