Tuesday, November 30, 2010

headgear?....tudung?....fesyen?...huh~

Assalamualaikum....

Bicara soal tudung...apakah itu? Tudung saji ker ek? kan tudung saji nih orang panggil 'tudung' jgk...hurmm....saje la saya taip kat google translate , 'tutup kepala' then dia translate 'headgear'....maahhh! sy nih pantang sket ngan word gear nih...haha
kebetulan amik kos mechanical engineering jadi gear2 nih mmg blaja la...spur gear, gear box....dan bla2 (nih dh keluar tajuk ler)

Sbenarnya tajuk utama ingin membicarakan adakah tudung itu suatu kewajipan? jwapannya tudung x wajib....haha,konstrovesi kan? Tudung x wajib....kalau tudung wajib lelaki pon kena la pakai tudung...so tudung x wajib bagi lelaki kan ;P

Tudung wajib x pakai utk perempuan? Ntah ler, dlm Al-Quran kata menutup rambut bagi perempuan adalah suatu kewajipan...kalau org arab gelarkan HIJAB....bukan tudung...hurm! ada beza ker?...bg saya ada....tp persoalannya Wajib ke pakai tudung???WAJIB...tapi ada inisiatif lain...bleh jd x wajib tudung tuh...hehe

Kewajipan itu akan gugur...kalau si perempuan tuh TUTUP RAMBUT dia guna benda lain...contohnya kain langsir ke, guna kair cadar ke...pon boleh asalkan rambut dia tutup...so di situ x guna tudung pon xper..macam pelik jer kan apa yg saya cuba smpaikan ni....

Ok....kembali pada dunia nyata...Sebenarnya apakah perintah Allah buat wanita Muslim ini? Pakai tudung ker? Sebenarnya perintah Allah Taala adalah menutup aurat yakni rambut....tidak kira lagu mana skalipon asalkan perintah itu dituruti....justeru itu, yg kita sudah sedia maklum 'benda' yg digunakan untuk tutup aurat (rambut) bg wanita Muslim adalah tudung...jd Wajib lah pakai tudung itu....melainkan dtg satu zaman, manusia x guna tudung dah nak tutup rambut wanita itu tp guna benda lain*...so xde la salahnya....bleh fhm ker?

Sabar dlu....mesti kalian pembaca ada hal yg x setuju dgn saya kan?ok...truskan bicara soal tudung lagi....dalam Al-Quran, Allah xde pon suruh wanita Muslim itu memakai tudung labuh...sebaliknya perintah Allah di dalam Al-Quran buat wanita Muslim adalah melabuhkan tudung sehingga menutup bahagian dada...itu adalah perintah Allah Taala..*termasuk la sekiranya akan dtg satu zaman org x guna dh tudung tp guna benda lain yg menurut syarak ia sah sehingga menutupi dada bagi wanita Muslim itu....jd perintah ini jelas bukan?



so KEWAJIPAN pd yg diperintahkn bukan pada adat...hurm....xperla...topik skrg sy hny nak bicarakan soal tudung sahaja...kalian semua psti sedar kewujudan perkembangan dunia fesyen kita skrg....namun persoalan yg timbul, tudung tuh fesyen ke? tudung bukan fesyen tp seperti yg sy jelaskan di atas sebentar td...

Tp zaman sekarang nih, banyak sgt model tudung yg bertujuan memperagakan tudung tetapi hakikatnya tidak bertepatan dengan syarak...sbb ape? hurm....tgk shaja la tudung yg diperagakan...dah la tidak menepati perintah Allah Taala yakni menutupi bahagian dada....ditambah pula dgn gaya posing yang sgt menggoda oleh para model...ishk....truk btul!..nak peraga tudung ke nak peraga badan....kadang2 itu yg perlu dipersoalkan buat mereka yg suka sgt menjadi model tudung..(hurm, maafkan sy kalau kasar bahasa)

sekadar ingin berbincang adakah tudung itu fesyen atau sebenarnya perintah ALLAH Taala tp manusia menganggapnya sekadar fesyen semata-mata....

Wallahu a'lam

Gambar hiasan.

Sunday, November 28, 2010

Typical Malay, susa btul nak cakap...!

Assalamualaikum....

Tajuk kali ini barangkali bikin panas kaum Melayu jer kan? huhu....sbnrnya ini bukan la nak mengutuk atau pon nak mencaci...Lagipon sy sendiri orang Melayu...Melayu org yang hebat...Kalau kalian pernah membaca satu sejarah di mana menceritakan seorang pemuda yang bernama Enrique...Beliau adalah orang pertama yang mula2 mengelilingi dunia dengan berlayar...Tp sejarah ini dipadamkan oleh Barat dan mereka mengatakan mereka adalah org yang pertama mengelilingi dunia melalui jalan laut....Lalu kebanyakan org kita percaya sejarah Barat itu...sgt sedih dan kesian sejarah diputarbelitkan ^_^

Hurm...tp apa kaitannya dengan tajut 'Typical Malay' tuh ek?

Kaitannya ini lah..

Situasi Typical Malay 1 :
Apabila ada orang Melayu bukak perniagaan. Dan ditakdirkan perniagaan rakan Melayu itu maju. Maka insan yang mempunyai ciri typical malay nih pasti akan jeles. Kalau ke'jeles'an itu hnya di dalam hati x pe lg....tp jeles itu diterjemahkan dengan kutukan dan citer yg buruk2 pd kawan yg berjaya tuh td. Lagi teruk yg jeles smpai menyihir org yg berjaya td...Teruk kan? Itulah typical Malay....yg x sedar diri...x sedar dgn sikap mcmni la org Melayu susa nak Maju di negara sendiri..


Situasi Typical Malay 2:
Ada la seorang pelajar Melayu ni.Kalau pasal belajar memang asek fail jer...Exam je kantoi memanjang..Typical Malay slalu akan cakap, udah2 ler tuh...muka mmg xde nmpk berjaya pn.diorg kerja nak down je mmbr tuh...Then, bila budak Melayu yang asek gagal tuh blaja sungguh-sungguh, struggle nak exam...pastuh ditakdirkan bdk tuh berjaya...Masuk universiti ke apa ke (simbolik berjaya)...Typical Malay nih pasti berbunyi lg...kata itu dan ini...ade saje x kene...typical Malay btul...

Situasi Typical Malay 3:
Seorang yg berjiwa typical malay nih selalu rasa dia je r btul...org lain salah...then kalau dia usahakan sesuatu, dia xdpt pergi jauh then dia plak halang orang lain jgn buat usaha2 lain...tumpu pd satu...(ye, tumpu pada satu...tp perlu jgk back up plan)...Typical malay ni senang sgt mengalah...dan dia pon down kan org lain...berburuk sangka semacam jer...ishk3~

Harap jauh la dr sifat typical malay nih...

kadang2 kita bleyh tgk kaum lain yg lbih mengambil pengajaran dr Islam....seperti org cina bersatu hati dlm perniagaan....diorg xkn naik sensorg....sebaliknya naik bersama2 as a team....tuh lebih practical kpd konsep Ukhuwah,,,tp bukan fillah la...tp org kita nih je yg typical malay buat slack...huhu

hope ini peringatan jgn jd kan diri kita pendengki, atau buruk sangka pada org...sume tuh sama...bcara soal berjaya>>> dunia ini ALLAH jadikan dunia asbab,,ANDA BERUSAHA ANDA BERJAYA...tak berusaha jgn haraplah nak berjaya, kalu berjaya itu rezeki.

Bicara soal Rezeki pula>>> Jangan duk pikir la rezeki tuh lagu mana ALLAH nak beri coz Allah Maha Pemberi Rezeki...ikut cara apa sekalipon...ALLAH mampu mmberikan rezeki tanpa kita sangkakan...cnthnya, ade org kata...xmau anak ramai sbb modal nak sara anak tinggi dan takut x cukup duit nak beli keperluan anak. Walhal padaa setiap insan itu sudah tertulis baginya rezeki masing2...

Last but not least, penggunaan term 'Typical Malay' ini bukan utk menghina kaum sendiri..sbaliknya utk mengembalikan kegemilangan nama Melayu itu sndiri.....Org Melayu ni adat kesopanan sgt tinggi..tp yg ada sekarang mengaku shj melayu tp jati diri pon xdak...kesopanan apatah lg



Saya berbangga saya org MELAYU...sy lagi berbangga saya MUSLIM :)

Ada apa dengan seluar pendek~

Assalamualaikum...

Ape topik yang saya ingin lontarkan kali ini yer? Sebenarnya dalam kotak fikiran saya nih mc2 sy sedang fikirkan....pasal itu la....pasal ini laa....tapi tidak semua yg sy fikirkan dpt sy lontarkan dalam masa yang sama. Justeru itu topik yang ingin saya utarakan adalah berkaitan dengan 'Seluar Pendek'..

Haha...kelakar kan dgr tajuk tuh? Memang kelakar dan tersangatlah lucu dengan topik seluar pendek itu...namun apabila di teliti kan semula...sgt la berat isu seluar pendek di kalangan orang skrg nih...



sbb ape? ok, bermula satu situasi yg ingin sy bawakan....

Situasi pertama :
Seorang lelaki, berbadan sasa...kalau di luar,dress up mmg smart gle...berseluar jeans dan baju polo memang sangat kacak lagi bergaya..Dan gaya pemakaiannya ketika panas terik siap memakai speck brand 'ray-ban'....Tapi, kalau dalam rumah, sgt selekeh dengan hanya memakai boxer tanpa memakai baju...Mendedahkan aurat usah ckp lg...siap tayang bulu kaki lagi...aiseyman....x geli ker? Kalau saya, geli la....mungkin kerana saya seorang lelaki. Sudah tentu melihat aurat lelaki sendiri naik geli. (Tamat situasi pertama)

Situasi kedua :
Seorang pemuda yang berwajah bersih. Sentiasa menjaga solat 5 waktu. Kalau sebut tentang solat fardhu, pantang tinggal! Pemuda ini sangat bertegas soal solat fardhu. Dan sangat tidak menyukai mereka2 yang sengaja meninggalkan solat dan menganggap solat ini suatu yang tidak WAJIB. Namun, setelah solatnya (selalunya solat pakai kain pelekat), dia akan bukak kain pelekatnya.Hanya tinggal boxer sahaja yang dipakai. Beserta baju ^_^.....Yang ni pun tayang bulu kaki jugak....kalau ada orang macam ni, sorry to say...still x bape comel la...baru pas solat td kan? huhu

itu la situasi seluar pendek....kelakar x? orang dala situasi pertama bukan main bergaya kt luar rumah. Tapi dalam rumah x pakai baju pastu pakai boxer jer...haih, nak jd model boxer ker? Ingat ler, Allah tidak berjasad....Di mana sahaja psti ALLAH WUJUD....tapi aurat tutup kat luar je ker?




Tidak ada beza pon dengan org yang bersolat tuh tadi....aurat tetap aurat...dia tahu solat itu wajib tapi dia xtahu tutup aurat juga wajib...sayang skali situasi macam nih....Saya pernah dengar satu tazkirah yang agak x proper ayat pentazkirah tuh...tapi sgt makan dalam maknanya..

Pentazkirah tuh menyebut....'Aurat' ni di kalangan manusia jer....so, kalau duk sorg2 kat umah...time tuh tiada batasan aurat dah la..ketika itu bogel pon xper...sbb duk sorg2...tp kalau ade org dalam rumah atau dalam bilik yg sama...aurat tetap aurat....tak kira la aurat lelaki sesama lelaki atau perempuan sesama perempuan...huhu....(ayt yg sebenar lg ganas~~)

jadi buat pembaca lelaki, beringat la...aurat lelaki sesama lelaki menurut mazhab Syafie adalah dr pusat hingga 'atas' lutut...ingat yer! Mazhab syafie tidak mengatakan lutut itu aurat....tp atas lutut br aurat...kalau x percaya rujuk org alim....sy bljr mcm ni la..kalau sy silap....sila tegur saya semula, (Ahmad Muzakkir 013-4590213)

Lagi satu nak bagitau, lelaki yang x tutup aurat....xbleyh jd imam....so...fikir2kan la....buat mereka yg dh agak2 nak jd husband tuh....or dh jd husband....or berhajat nak jadi laki org tuh...cukup2 la tunjuk aurat tuh....even nak bersukan pon boleh je tutup aurat kan?..korg x leh jd imam kalo dedah aurat, imam pd isteri pon xleh la jawabnya...Wallahu a'lam

Friday, November 26, 2010

Apakah itu cinta?.....

Assalamualaikum....sudah lama kiranya saya menyepi tanpa update blog ini....saya kira sudah bersawang juga barangkali...

Namun, tinta masih basah tetap menjadi trademark kerana cuti sem kali ini saya mempunyai banyak masa untuk meng'update' blog ini. InsyaALLAH~



Apa itu cinta? Persoalan jiwa yang digemari oleh remaja....saya juga tidak terkecuali...minat sangat dengan C.I.N.T.A......Namun, persoalannya, apakah itu cinta? Ada orang mendefinisikan cinta itu seperti pasangan belangkas yang sering terlihat berkepit ke hulur ke hilir....berpegangan tangan.....berdating....bergayut dalam fon...ber'sms' cintan cintun....tp persoalan yang timbul...adakah itu sebenarnya cinta?

Saya suka mendengar tazkirah yang disampaikan oleh Al-Fadhil Ustaz Kazim Elias...Dalam satu siri ceramah beliau, beliau memberikan pengertian cinta...Iaitu 2 jiwa jadi satu...wah, menarik bukan pengertian ini...Lalu ustaz menambah, Cinta itu fitrah dan tidak boleh disertai dengan maksiat...hurm, kalau la manusia sedar apa itu maksiat, maka mesti mereka tahu bahawa mereka telah cemari kesucian cinta itu sendiri...

Bukan begini cinta itu.................




CINTA itu suci...cinta pada Yang Maha Esa adalah yang paling Utama....selepas itu Rasul....Ibubapa dan sebagainya....tp masyarakat kita ni letak kecintaan pada pasangan couple yg masih belum sah hubungan perkahwinan itu melebihi segalanya....apa yang pasangan suh buat, ikut je...umpama lembu dicucuk hidung....Lembu dicucuk hidung mmg ikut je arahan tuannya....kerana ia LEMBU...kalau manusia ikut ckp pasangan sbb ape??...kalau arahan itu mmg baik dan bermanfaat serta tidak melanggar syariat Islam silakan la ikut.....tp yg berlaku realitinya tidak....

Maafkan saya...sy tidak laingin menuding jari mnuduh mereka2 yg bercinta itu buat salah....dalam Islam ada cinta....(kalau xpercaya dengar la ceramah2 agama....nnt kalian akan dapat jawapannya)...tapi COUPLE...or declare AWEK or BALAK itu trang2 dh menyalahi ajaran Islam....no excuse lg....org kalau dh buat salah, pasti seboleh2nya nak jd kan perbuatan salah itu nmpk baik....mcm2 cara sekalipon....cntoh yg biasa dibuat org, mereka akan msj2 tzkirah kpd pasangan....msj kejut subuh...nasihat2...mmg la sume tuh benda baik...tp utk ape hny pd pasangan shj?????

Kalau betul la org tuh baik sangat nak kejut org bangun subuh sbgai contoh....make sure rakan2 karib,family dan kenalan rapat yg lain pon dia dh kejut subuh...jgn kejut kekasih kononya 'bercinta dalam islam' itu sahaja.....

Saya biasa lihat kt fb, kat mane2 pon sama.....rakan sendiri pon ada...msj nasihat2...tazkirah agama.....tp percayalah....keinginan nafsu tetap sama....cuba tgk dia ade x msj nasihat2 tuh pada kwn yg lain?...kawan baik pon x pnh msj cmtuh.....mengarut jer bajet cinta islamik konon...^_^

saya pun pernah juga berlaku mcm tuh....jgn risau, kita sama2 ada buat salah....mungkin agak tidak baik memecahkan pekung di dada....tp bagi saya, fitrah org yang bersalah pasti ingin berubah kpd yg lebih baik..so peringatan kita bersama la yer....

Dulu sy ada suka seorg muslimah nih....muslimah itu Alhamdulillah sy kira solehah juga....kami berhubungan baik....tp xde la pegang2 cmtuh....just kalo nak jumpa pasti berjumpa dpn ibubapa msing2....dh nampak mcm islamik habis.....tp xleh lari jugak dgn godaan syaitan....msj2 jgk yg cintan2 nih...nak buat macamana tuh dah namanya nafsu...Tp Allah Maha Bijaksana...diberikan teguran kepada kami berdua....dan Allah takdirkan si muslimah itu bertemu org yg lebih warak dan lebih 'menjaga' dalam urusan muamalat ini.....baguslah.....dia seorg yg sgt hebat....jd mungkin dia dengan sy kurg secocok....rugi benar kalu mujahidah sepertinya bersuamikan sy....bukan kerana apa....sy sendiri x mampu menjaga muamalat itu dengan baik...tercemar kesucian cinta sebelum kawen lagi...apatah kelak dh kawen nnt...nak jadi ape????Kalau si lelaki belum mampu menjaga diri, jangan mimpi nak jadi ketua keluarga untuk menjaga individu yang lain (Telitilah nasihat saya ini wahai lelaki.....)




Allah menyelamatkan kami...Alhamdulillah

Monday, November 22, 2010

Lirik : MANA MILIK KITA

Mana milik kita
Tidak ada milik kita
Semua yang ada
Allah yang punya
Tidak ada kita punya
Kita hanya mengusahakan saja
Apa yang kita dapat
Allah sudah sediakannya
Kita Allah punya
Bumi langit ciptaanNya
Miliklah apa saja
Tidak terlepas dari ciptaanNya
Mana kita punya
Tidak ada kepunyaan kita
Kita hanya mengusahakan
Apa yang telah ada
Mana milik kita
Tidak ada milik kita
Semua yang ada
Allah yang punya
Tidak ada kita punya
Kita hanya mengusahakan saja
Apa yang kita dapat
Allah sudah sediakannya
Mengapa kita sombong
Memiliki Allah punya
Mengapa tidak malu
Kepada Allah yang empunya
Patut bersyukur kepada Allah
Yang memberi segalanya
Malulah kepada Allah
Kerana milik Ia punya
Janganlah berbangga
Apa yang ada pada kita
Kalau Allah tidak beri
Kita tidak punya apa-apa
Janganlah mengungkit
Mengungkit jasa kita
Jasa kita di sisiNya
Yang sebenarnya Allah punya
Marilah kita bersyukur
Bukan berbangga
Bersyukur kepada Allah
Bukan mengungkit jasa
Gunakanlah nikmat Allah itu
Untuk khidmat kepadanya
Selepas itu lupakan saja
Agar tidak mengungkit-ungkitnya
Mana milik kita
Tidak milik kita
Semua yang ada
Allah yang punya
Tidak ada kita punya
Kita hanya mengusahakan saja
Apa yang kita dapat
Allah sudah sediakannya…

Wednesday, November 10, 2010

Mahasiswa Bangkitlah!!

Assalamualaikum....

Malaysia mengalami masalah pewariskah? Habis tu apa punca Mahasiswa perlu bangkit? sebenarnya saya merasakan bahawa Mahasiswa di Malaysia secara khususnya mengalami masalah attitude yang terlalu problem serta tahap kemalasan yang melampau. Mereka (termasuk saya) seringkali berlengah-lengah dan bermalas-malas.

Dengan penguasaan isu semasa yang tidak kukuh, menjadikan Mahasiswa suatu kelompok yang pada asalnya golongan bijak pandai akan menjadi sampah yang dipergunakan. Mahasiswa sering tunduk pada kuasa-kuasa pemerintah walhal jiwa hakikat seorang Mahasiswa berdarah muda kadang-kala ingin memberontak. Tapi kerana diikat oleh orang-orang tertentu, Mahasiswa yang menggondoli hierarki manusia menjadi lemah dan tidak bermaya.

Kenapa yer saya kata Mahasiswa menggondoli hierarki masyarakat? Kalau mahasiswa bersatu, mereka yang masih berdarah panas dan bertenaga sudah pasti akan membuat dunia ini bergoncang. Memang Mahasiswa yang muda dan bergetah ini berdarah panas, jadi mereka perlu sebenarnya dibentuk dengan baik bukannya diikat seperti lembu dan ditarik ke hulur dan ke hilir. Inilah hakikat sebenar yang berlaku pada Mahasiswa. Tertipu dengan suasana dan kemewahan......

Fikir-fikirkan lah wahai seluruh mahasiswa....kalian masih tidur....masih bermalas-malas....inikah pemimpin akan datang? Jika bukan memimpin negara sekalipun kalian pasti akan memimpin keluarga....

Saya yg bersuara ini jgk seorang mahasiswa yang baru tersedar seolah-olah budak yang baru terjaga dari tidur. Blurr....tapi kembalikan kesedaran mu itu segera! Wallahu a'lam

Ini link untuk kalian Mahasiswa dan Mahasiswi yang masih menuntut di Universiti kalau nak download silalah....Mungkin ada manfaat bersama klik di sini

Sunday, October 17, 2010

Pelayaran Kehidupan....

Hidup ini bagaikan sebuah pelayaran....
Menggunakan sebuah bahtera perjuangan....
Tidak kira ianya besar mahupun kecil...
Ia tetap sama akan bertemu dengan halangan dan ranjau

Hidup ini begitu susah dan payah...
Tatkala manusia diuji dengan kesenangan....
Maka hanyutlah manusia itu dengan kesenangan tersebut...
Tidak terkecuali apa jua statusmu insan....

Hidup ini meletihkan....
Jikalau bahtera berlayar tanpa nakhoda....
Yang memahami situasi danselok belok alam ini....
Yang menjadikan petunjuk Ilahi sebagai sumber....

Hidup ini sangat derita...
Tatkala kita senang lenang diulik mimpi...
Pada masa yang sama taufan dan angin ribut melanda....
Maka bergeloralah bahtera mengikut hala tuju laut...

Hidup ini penuh ranjau...
Di depan, di belakang mahupun di sisi....
Ujian pasti menanti....
Menghancurkan mata-mata yang terlena...

Hidup ini penuh dengan fitnahnya...
Tatkala bahtera semakin stabil...
Maka dalam senyap Tsunami kembali....
Pada ketika itu, kemanakah kita harus pergi...

Coretan ini kugarap buat semua....
Kerana hidup ini susah,fitnah dan derita....
Ku pohon pada Yang Maha Berkuasa....
Agar mata yang terlena itu bangkit kembali....
Menempuh saki baki hidup ini...

Friday, September 17, 2010

Topeng.........

Dengan menyebut nama ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG

Sememangnya apa isi yang ingin saya coretkan kali ini mungkin akan menyentuh perkara yang berkaitan individu-individu tertentu. Hal ini berkaitan tentang diri para pejuang dakwah. Lebih fokus ditujukan kepada pendakwah muda zaman kini. Satu pertanyaan yang saya utarakan buat diri sendiri terlebih dahulu. Adakah kita ini mempergunakan agama?

Kenapa saya timbulkan soalan seperti ini? Kita seringkali mengatakan kita ini pejuang agama ALLAH. Namun, jauh di sudut hati kita, bagaimanakah diri kita yang sebenar? Kata kita ni pejuang, tapi masalah diri sendiri tak settle yakni masalah hati sendiri kita xberjaya selesaikan. Kita kata kita ni pejuang, tapi kita sendiri apabila bersendirian tidak seperti apabila kita berhadapan dengan masyarakat. Kita kata kita pejuang agama ALLAH, walhal niat kita kerana menunjuk. Adakah kita macam itu?

Ramai orang bijak dan pandai dalam membicarakan soal Islam. Tapi itu bukan prasyarat kita didefinisikan sebagai Soleh mahupun Solehah. Mentang-mentang kita cakap pasal Islam, lalu kita cakap kita pejuang. Ada pula kita buat amal ibadat lalu kita ingat kita dah cukup mulia berbanding orang lain? Perkara seumpama ini tidak ubah seperti topeng. Seseorang yang memakai topeng ISLAM. Pabila kita rimas dan bersendirian, kita buka topeng itu.

Apakah maknanya ini? Kenapa saya lebih fokus kepada pemuda pemudi? Di kala orang muda ini agresif dalam medan dakwah, tapi dalam masa yang sama hati dan peribadi mereka tidak terjaga. Tapi ingat, semuanya bermula dengan niat dan istiqamah.

Ada satu kisah, dahulunya si suami adalah seorang aktivis dakwah. Begitu juga si isteri. Sampaikan si suami pernah berkata pada si isteri, "Alhamdulillah kita diberi kesibukan dalam urusan dakwah. Mungkin kita bercinta dalam kereta je la" >>>>> nak kata kononnya sangat sibuk dalam urusan dakwah, jadi percintaan dalam kereta je. tuh kata-kata waktu dalam tempoh belajar. Then, dah bekerja. Mereka bermalas-malas dan terus lupa apa janji manis itu.

Topeng jenis ini topeng apa yer? kononnya sedang berjuang? tp bermalas-malas....(begitu juga saya)....dalam masa yang sama peribadi tak jaga...muamalat tak jaga...dan lain-lain tak jaga.....

Harap kalian dan saya muhasabah semula. Adakah kita juga nak pakai topeng??? Muhasabah bersama~



Wallahu a'lam

Tuesday, September 14, 2010

Ku merinduimu.....

Mungkin tajuk ini saja bisa menimbulkan tanda tanya serta kontroversi di kalangan kawan-kawan dan sahabat-sahabat. Sebenarnya apa yg saya rindukan di sini adalah tempat saya menuntut ilmu beberapa tahun yang lalu.

Kolej Islam Sultan Alam Shah (KISAS), saya kira ada la juga beberapa kali saya menulis berkaitan dengannya. Tapi kali ini apa yang saya ingin khabarkan adalah sekolah menengah yang pertama buat saya. SMU (A) MAAHAD MUHAMMADI LELAKI. Nama yang gah, namun tidak pada pelajarnya pada keseluruhan. Hanya beberapa kerat dan individu yang mampu dikira dengan jari, mereka itu adalah golongan yang HEBAT.




Suka saya menceritakan bagaimana kisah bermulanya saya boleh belajar di sana. Bermula dengan kata-kata perangsang ayah saya. Beliau berkata, sekiranya keputusan UPSR saya mendapat 5A, beliau akan tempatkan saya di Sekolah Alam Shah, sekolah berasrama penuh bekas sekolah ayah di Kuala Lumpur (sekarang di Putrajaya). Pada waktu itu saya memang agak struggle untuk ke sana. Tapi Alhamdulillah saya tak dapat 5A...kalau tak, jadi la student SAS...tak dapat masuk Maahad...

Waktu tuh saya mungkin agak kecewa sebab tak dapat straight A's. Tapi ALLAH itu MAHA BERKUASA LAGI MAHA BIJAKSANA. Setiap perencanaan Allah itu segala-galanya terselit hikmah. Hanya kembali kepada kita untuk menilai hikmah Allah itu bagaimana dan mengambil ihtimam (pengajaran) daripada pengajaran tersebut.

Maka, setelah saya melupakan hasrat untuk ke SAS, maka hanya satu sekolah sahaja dalam permintaan saya iaitu Maahad Muhammadi. Mungkin asbab utama saya ingin mencuba minta ke sana adalah sebab teruja tengok jiran masuk maahad. Bayangkan saje, dulu bukan main 'rock'...perangai pun ntah pape....tapi ditakdirkan Allah, beliau masuk maahad, jadi elok pulak. Siap jadi bilal muda pertama Surau Al-Rasyidin Taman Gombak. Waktu tuh sape yang tak berbulu. Saya nih pulak ada kes waktu sekolah rendah dulu selalu gaduh. Dengan senior dan junior. Biasalah budak-budak. Gaduh bertumbuk gak la....(^_^)v



Maahad ni unik sikit. Nak masuk ada ujian bertulis. Ada juga ujian baca Al-Quran. Terbaik tuan! Saya ingat lagi peristiwa saya jawab soalan bertulis dulu. Dalam dewan periksa, ada seorang budak dari Kuantan mintak lead pencil tekan dari saya. Budak tuh Ex-Maahad dan ex-KISAS jugak. Nama dia dirahsiakan hehe...Sekarang amik kos Engineering kat UIA...Hebat!!!

Selepas itu ujian baca Al-Quran, Alhamdulillah bacaan saya tak la begitu teruk. Ditakdirkan saya berjaya masuk Maahad...kelas waktu tuh Pra-6 (Peralihan Baghdad)..kelas peralihan selama 6 bulan....yang nih kalau tak paham xpe la..saya syok sendiri jerk =P

Sebulan kemudian, ada pengambilan pelajar kelas tahfiz. Walaupun maahad bukan sekolah tahfiz, tapi ada disediakan kelas tahfiz bagi yang berminat. Memang cun penyelarasan sekolah ini. Saya pun apa lagi, merayu la untuk ambil ujian ini. Alhamdulillah, saya diterima masuk kelas tahfiz....kena pulak jadi pelajar Ustaz Abdul Baari Bin Abdullah (kalau orang Kelantan sebilangan besar kenal beliau). Ustaz ni Hakim Fateh dalam Musabaqah Negeri Kelantan. Juga antara juri untuk pemilihan peserta Akademi Al-Quran di Kelantan. Dan paling femes Ustaz jemputan dalam sesi mengaji Al-Quran Radio Kelantan. Hebat tok guru saya nih. Tapi saya nih masalah sket. Maklumlah anak ayam bercakap dengan bapak itik. Memang x ngam pada mulanya. Saya tak reti nak berkomunikasi dengan ramah bersama ustaz nih. Waktu tu saya punya loghat kelantan cair giler...memang tak ngam...hehe



Ada individu-individu hebat saya kenal kat hostel yang berasal dari Kl- Selangor. Akhi Fadhil Hasanuddin (Poklang - nama panggilan otai skate)...Akhi Fadhil Syamsudin (Ketua Umum tinggi lampai)...Akh Husni Zaim (brother suara sedap - nasyid)....Akh Ifwat (Bendahari terhebat...)...dan lain2 la...nak sebut semua jenuh laaaa...cumanya seorang tuh artis la..UNIC yang muka cm cina tuh..nama pe daaa...lupa plak~

Semua kisah di Maahad ni kalau saya cerita boleh menangis ler...mana taknya, banyak sangat kenangan yang tak mungkin saya dapat kat tempat lain. Secara jujur saya kata, ilmu kat maahad tuh memang jauh lebih hebat dari KISAS. Kalau di maahad, kuliah disampaikan oleh beberapa ustaz menggunakan kitab. kitab Wajib beli. Tanbihul Ghafilin (peringatan buat orang yang lupa) saje yang saya sempat khatam....Dalam kitab tuh dihuraikan tentang hukuman orang yang tak melakukan apa yang diperintahkan ALLAH...Alhamdulillah buat pedoman saya....nak tinggal hal-hal yang wajib nih sangat takut...tp nak buat jahat or nakal tuh mgkin saya berani (teruk3...ish3~)

Ada satu kenangan yang benar-benar menyentuh hati. Saya ingat setiap apa yang belaku pada hari tersebut. Bermula pada malam minggu. Saya dan Farid Iskandar (budak terengganu duk katil bawah, saya katil atas) serta seorang teman nama dia Naufal Ridlwany...kitorg macam biasa layan jiwang kat tengah padang...maahad nih padang dia depan bangunan....depan hostel jugak...so padang adalah tempat terbuka dan tidak menakutkan...jadi kami pun layan jiwang...cerita la apa-apa hal yang touching2 sesama kitorg...citer pasal family, borak pasal cita-cita....smbil tgk langit, ada bintang-bintang.sgt seronok. nak gambarkan terlalu seronok, sbb tuh la saya pernah duduk atas atap L1 kat mtrik perak sbb nak layan jiwang smbil bentang tilam kat atap tu bersama roomate =)

Dan apabila kami balik hostel...almaklumlah malam minggu, so kitorg tidur dalam jam 12 lebih. waktu tuh agak lewat bagi pelajar maahad. tiba-tiba jam 2 stgh kami semua pelajar baru dikejutkan. tiada terkecuali. Poklang , KU tinggi lampai kejut kitorg...suh duk tgh padang..sambil marah-marah.....katanya ada kes berat..kecurian! taktau betul ke tak...kitorg kne basuh kaw-kaw...poklang seorang senior yang paling aku respect kt maahad menangis smbil brain wash kitorg...ayat yg paling aku ingat (point jela), "Mu nak jadi ape nih hah?? Mok Pok hantar maghi sini, suh belajar. Mu dtg mencuri g balik." dan2 slang berubah KL punya ...."Korg ingat ape? seronok sgt ke wat jahat? aku dah serik wat jahat kat sini....tp korg plak br masuk nih buat hal"....pastuh hujan lebat...poklang suh depa tgn smbil berzikir....hujan berhenti...kitorg still depa tgn...cuba bayangkan baju kitorang yang basah kne hujan kering sendiri time tuh jugak waktu hujan benti..Kuasa ALLAH...kitorg dilepaskan balik hostel then kne bersiap subuh...mmg tragis gle...tp tuh la aku paling ingat,,,

Poklang tuh dulu background dia agak teruk la....tp atas kepercayaan sahabat-sahabat, diorg bg semangat...nasihat poklang...smpai pilih poklang pegang jwatan penting dalam asrama...dan sememangnya Hati Manusia Milik Allah. dan x semena-mena poklang berubah...sgt hebat...sy xpernah kenal waktu zaman dia jahil...tp menurut senior, poklang punya perwatakan dulu memang ganjil dan memeningkan..tuh je saya boleh cakap pasal poklang =)

Bagi student DQ yang sempat kenal beliau pasti tau beliau nih hebat mcmane....orang yg saya selalu mengadu masalah....now dah bergelar Ustaz Fadhil dah...sudah berkahwin...cuma saya dh lama x jumpa beilau...tu la antara insan hebat di maahad..kenangan sumer tuh

Belum lagi citer pasal saya wakil bolasepak maahad...jadi keeper plak tuh...pernah berpeluang hadir sesi pemilihan untuk piala Nike bawah 17...nak wakil kelantan tuh...tp saya x terpilih sebab x byk dpt bola...pertahanan budak projek nih terror sangat...keeper tak teruji langsung...hehe...kisah wakil maahad dalam tournament daerah sy hanya sempat main team bawah 17...tuh pun satu game...keeper utama give up...nak main striker...then saya jd keeper...kalao 3-1 beb..skola projek...biasak la~

untuk team bawah 16 tahun pulak...saya injurd wakti sesi latihan...menggatal sangat berlatih penalti sape suruh...tak pakai glove...then jari terseliuh...azim si keeper simpanan yang main...waaaaaa....tahun seterusnya sy trus apply jawatan bek kanan...yang ni saya main full...kitorg pergi smpai semi final...kalah satu kosong ngan team johan..tuh pon goal freekick, azim x perasan bola tuh~

Seronok btul sy bercerita..ntah ade org bace ke x....cukup la...kang nangis air mata darah plak...huhu..kenangan tetap kenangan...xbleh nak undur dah...sy sgt rindukan maahad muhammadi...mcm nak nangis plak bila teringat...waaaaa!!!!

K la.Wassalam

Sunday, August 29, 2010

CERITA RAMADHAN 2

Agak lambat cerita kedua ini ku coretkan...

Berkaitan jgk bulan rmadhan walaubagaimanapun.....

Kalau kita perasan sejak kebelakangan ini, dalam laman sosial Facebook ada saja video baru, tazkirah dan sebagainya utk memberi peringatan buat kita semua...Alhamdulillah...ini lah di katakan kehebatan ramadhan...

Alang2 sblum berckp lebih bnyk tntg cerita kedua itu, ku ingin luahkan rasa hati tntg kehebatan bulan ramadhan...

Rakan2 sekalian, sdar x sedar, ramadhan ini mmberi pengaruh yg sgt kuat buat smua...impact dia mcm tsunami....sbgai contoh, hebat nya solat tarawih di bulan ramadhan sehingga mampu menarik lebih ramai org solat isyak secara berjemaah...Alhamdulillah pakej skali dgn tarawih....hebat ke x hebat kalo ianya mampu meningkatkan bilangan jemaah di masjid dan surau???? Sudah tentu jawapanya HEBAT!!...dan sesungguhnya tarawih tuh hanya ada dlm bulan ramadhan sje...

lagi kehebatan ramadhan, org berlumba2 nak sponsor berbuka puasa....kan hebat tuh...dtg bln ramadhan, org jd pemurah....ada sampai sponsor sahur lagi...moreh pon tidak kurang rancaknya....

org yg jrg bce quran macam ku nih pon, smgt nak bce quran....gara-gara bulan ramadhan...hebat bukan rmadhan nih =)

gelombang hebatnya ramadhan berjangkit sampai dl facebook...makin byk org tag tazkirah2....tag video2 yg baik...tag status2 tazkirah dan sebagainy...cuma cerita yg nak dikaitkn adalah...ada hamba Allah yang suka judge org lain hanya kerana beliau memandang sesuatu tazkirah atau video yg ditag pada view peribadi....

sbagai contoh (maaf bg yg terasa), ada di tag satu video tntg solat....then ade org judge dgn bicara tntg solat itu diimami oleh seorg bdk yg blum baligh...ku berbaik sangka sekiranya dia berpendapat bhw bdk itu blom baligh xpe...tp jgn judge solat mereka yg diimami oleh bdk kecik itu tidak sah...kita sape?slagi xterbukti bdk tuh blom baligh...kita xleh judge tntg solat mereka..baik kita perhati diri kita drpd judge org lain...kalau org itu hanya berpendapat ku xkesah sgt...apapun pendapat seseorg itu, pendapat pasti sentiasa btul...di sini ku sertakan hujah...

Seorg hamba Allah nih berikan pendapat tntg aurat sebagai contoh....dikatakan bahawa lutut adalah aurat bg lelaki....tp hal yg sebenar menurut imam syafie...lutut bukan aurat..atas drpd lutut br dikira aurat...pendapat yg diberikan oleh hamba ALLAH tuh td betul la...sbb pendapat seseorg yg tak bape arif tntg sesuatu...dia dah bg pendapat tuh mcm tuh sbb dia xtau..jd btul la pendapat tuh sbgai org yg x tau....bleh phm x?

blum phm lagi ek?

amik contoh bdk kcik berpendapat bahawa untuk jadi seseorg yg lari laju, kne minum air masak (ni pendapatku waktu kecik dulu)...tp hakikatnya kne training dan usaha lebih kuat br boleh lari laju....tapi dr sudut bdk tuh beri pendapat, ianya x salah sbb dia budak...pndapat sentiasa btul menurut cara kita nilai...bila budak kecik berpendapat cmtuh, x salah la dia coz dia bdk....jd pendapat dia btul atas sbb dia SEORANG BUDAK....tp hal yg sbnr kita kne la berikan penjelasan yg lebih tepat...

kalau masih x phm, kita tgk bdk buat salah, tp kita x marah...sbb ape??? walhal dia buat salah....sbb kita x marah adalah sebab dia BUDAK...org yg jahil buat salah pon kita xleh marah sbb dia JAHIL....so sama x dgn dibandingkan tntg pendapat???

buatlah berbgai pendapat atau pandangan skali pon....tp jgn judge org...kerana judge itu seolah2 kamu menghukum....
WALLAHU A'LAM

Sunday, August 22, 2010

CERITA RAMADHAN 1

Assalamualaikum...

Suka untuk saya bicara tentang bulan Ramadhan ni alang-alang sememangnya kita masih berada dalam bulan Ramadhan...Pertengahan Ramadhan.

Ceritanya begini, ada satu tempat di Negara M (bukan nama sebenar), apabila menjelangnya bulan Rahmat ini, selalu timbul isu....."Solat tarawih 8 atau 20?"

Isu ini bagi sesetengah para alim membuatkan mereka tergelak dan ada juga yang memeningkan kepala. Masakan tidak, solat tarawih pun boleh jadi isu. 8 rakaat kah atau 20 rakaatkah?

Ketika isu ini dibahaskan, saya ada mendengar tazkirah dari seorang ustaz bahawa apabila berlakunya perkara cabang seperti ini, maka perlulah rujuk sirah Nabi....dan ternyata apabila dirujuk sirah, kita tidak mungkin bertikam lidah untuk memilih 8 rakat atau 20 rakaat lg...Nabi buat di masjid 8 dan sambung sehingga 20 rakaat di rumah..Tetapi zaman Saidina Umar Al-Khaatab berubah apabila solat 20 dilaksanakan di masjid secara berjemaah...apa susah? nak buat 20 buat jer...jgn kata 8 rakaat ini x btul plak...yg x btul adalah solat tarawih kurg dr 8....kerana sesungguhnya solat tarawih paling minima adalah 8 rakaat...kalo 2,or 4 or 6 rakaat tuh, lebih baik solat sunat Mutlak sahaja (solat sunat biasa)

Dan lagi menarik cerita ini ditambah dengan isu kalaupun solat tarawih 8 rakaat, ada tmpt2 yang buat tazkirah dan ada yang tidak....Ada suara2 mengatakan, "Tidak cukup lagikah tazkirah 11 bulan yang lalu? Jadi bulan Ramadhan ni fokus pada tarawih cukup la"

Jawapan saya bg persoalan ini agak personal n agak memerli sedikit....."Kalaulah dah cukup tazkirah 11 bulan yang lalu, tidak mungkin isu zina, isu buang anak, isu sumbang mahram, isu gejala sosial akan terus berlaku di Negara M tersebut. Dah besar fikir pakai otak biar rasional sikit, bukan cakap lepas! Kalau tak mahu dengar terpulang la,its up to you tapi jangan la duk mengata pulak"

Agak emosi di situ =)

Tamat cerita Ramadhan 1.....................

Thursday, August 19, 2010

kusam

Berkepuk, lemau, layu.....
Bersarang, berhabuk,...

Mungkin itu yang selayaknya diibaratkan buat blog ini...
ADa masa....ada ruang dan peluang...ada idea
insyaALLAH dengan izin ALLAH saya akan meng'update' blog ini =)

Thursday, August 5, 2010

Daku memerhati, berfikir lalu ku menulis.............

Orang sering beranggapan mendedahkan aurat itu perkara biasa tetapi pemakaian yang menutup aurat dengan sempurna itu suatu yang luar biasa. PELIK TETAPI BENAR. Rata-rata mereka tidak sedar sebenarnya dedahkan aurat itu bukan sahaja luar biasa bahkan berdosa.

Orang sering beranggapan pemakaian kemas itu skema. Mereka lebih suka berpakaian agak selekeh. Kononnya lebih stylo. PELIK TETAPI BENAR. Kalau mereka itu seorang MUSLIM, akan ku katakan kepada mereka bahawa ISLAM ITU BERSIH. Jangan jadikan diri sendiri sebagai asbab ISLAM dihina. Yang selekeh itu diri sendiri tapi akibatnya nama ISLAM itu tercemar.

Orang sering beranggapan bahawa belajar itu untuk mencari kerja. Mereka bertungkus-lumus belajar kerana kerjaya yang sedang menanti. PELIK TETAPI BENAR. Barangkali mereka terlupa kerjaya sangat berkait rapat dengan punca rezeki dan sesungguhnya rezeki adalah pemberian ALLAH TAALA. Maka perbetulkan niat masing-masing mulai sekarang.

Orang sering beranggapan bahawa individu yang membawa akhlak yang MULIA serta lebih ke arah ISLAM adalah seorang yang agak kolot. PELIK TETAPI BENAR. Walhal mereka terlupa, dengan ISLAM lah TAMADUN MANUSIA dahulu kala terbina.

Orang sering beranggapan bahawa perniagaan mempunyai risiko. Maka mereka mengelak dari usaha ke arah perniagaan. PELIK TETAPI BENAR. Sedikit teguran buat semua, terutama yang beragama ISLAM. Tidakkah kita percaya pada hadis Nabi Muhammad SAW bahawa 9/10 punca rezeki adalah datangnya daripada perniagaan? Mungkin orang Cina lebih menghayati hadis Nabi tersebut berbanding umat ISLAM sendiri.

Orang sering beranggapan bahawa diri sendiri adalah paling betul sedangkan orang lain salah. PELIK TETAPI BENAR. Di kala mereka berfikir sepeti itu, maka percayalah pada ketika itu mereka salah.

Orang sering beranggapan bahawa Bulan RAMADHAN adalah bulan beribadah sedangkan bulan lain tidak begitu. PELIK TETAPI BENAR. Beribadah dengan bersungguhan pada bulan RAMADHAN tetapi menjelang SYAWAL setiap amalan itu semua tidak ada lagi. Maka marilah muhasabah diri kita bersama.

Wallahu a’lam.....ada masa saya tulis lagi. Sebagai berkongsi. Saling memberi dan menerima teguran. InsyaALLAH

Saturday, July 31, 2010

Rasai kehangatannya~

Assalamualaikum...

Walau sudah lama tidak update blog ini, bukan bermakna diri ini sudah meninggalkan WADAH PERJUANGAN. Pabila bicara apakah itu perjuangan? Dan apakah jenis perjuangan itu. Nah, soalan ini kan terjawab sebentar lagi. Perjuangan tidak semestinya perlukan pertempuran yang bakal mengakibatkan kekecewaan, perpecahan, tindas menindas dan sebagainya. Berjuanglah dengan cara yang tenang ibarat GUNUNG BERAPI. Walaupun ia kelihatan senyap dan hambar, akan tetapi aktiviti larva di dalamnya akan mencetuskan letusan api. Itulah letusan gunung berapi. Ianya PASTI dan pergerakannya sangat tenang sekali. Namun akibatnya sangat besar.



Saya kini ‘Distributor Score A’. Namun ada kaitankah dengan perjuangan? Apakah wadahnya? Score A adalah satu program output learning yang sangat interaktif secara online. Wadah yang dibawa adalah pendidikan. Bila bicara tentang pendidikan. Ia tidak akan habis (NEVER ENDING STORY). Hidup ini singkat. Ada orang dapat jadikah kehidupan yang singkat ini suatu kehidupan yang amat bermakna. Tidak kurang juga mereka yang menjadikan hidup yang singkat ini sengsara. Sudahlah singkat, sengsara pula. Persoalan di sini, bermakna itu apa? Bermakna itu bahagia. Bahagia itu apa? Adakah dengan mempunyai harta dan kekayaan, namun tidak empunya masa bersama keluarga dipanggil bahagia? Apatah lagi langsung tiada masa bersama ALLAH MAHA PENCIPTA.

Kerana apa saya memilih jalan Score A sebagai Plan B saya? Saya berniat untuk berkongsi program yang sangat menarik ini untuk semua. Buat pengetahuan para pembaca sekalian, saya kini belajar dalam tahun ketiga dalam bidang KEJURUTERAAN MEKANIKAL (‘Majoring in design and innovation’). Mungkin ada orang akan bertanya saya bagaimana kalau jadi pengedar Score A saya akan sangkut dalam pelajaran? Itulah saya katakan tadi bahawa Score A adalah Plan B saya. Plan A adalah degree Mechanical saya itu. Saya WAJIB belajar. Dan saya PERLU berjaya. Saya juga MESTI tamatkan pengajian dalam bidang kejuruteraan ini. Plan A lebih utama dari Plan B. Sebab logikal pun kita sudah sedia maklum. Huruf A dahulu baru huruf B. Tapi perlu seiring dan sejalan. Belajar jalan Score A pun jalan.

Tapi kenapa Score A? Kerana Score A mudah dan berkualiti. Mudah untuk semua laksanakan dan berkualiti untuk pelajar dan ibubapa. Ada juga orang pernah kata; ilmu ini bukan barang dagangan. Tak boleh jual beli. Tidak berkat. Jawapan saya mudah. Peranan Score A adalah seperti buku tetapi dalam bentuk teknologi yang terkini. Isunya adakah perniagaan buku perlu dipersoalkan tentang keberkatannya? Score A adalah latih tubi. Kalau nak buat latih tubi pada buku, semakin banyak latih tubi nak dibuat, semakin banyak buku kena beli dan semakin tinggi modal keluar. Logiknya begitu. Tapi pada Score A modalnya sekali itu sahaja. Yang perlu difikirkan tentang topup untuk melanggan. Murah berbanding buku. Soalan di dalam web itu pun belum tentu dapat terjawab semuanya. Sangat banyak 250ribu soalan. Semakin rajin semakin banyak soalan yang boleh dijawab. Duit tak perlu keluar banyak kali. Untuk belajar salah satu syaratnya adalah perlu ada duit. Itu kata-kata Imam Ghazali.

Pada pandangan peribadi saya, saya lebih suka bicara apa itu Score A berbanding apa itu Pelan Pemasaran Score A. Duit itu kita sering kaitkan dengan rezeki. Rezeki itu pemberian ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENGASIH. Sememangnya duit itu penting. Duit bukan segala-galanya. Tetapi segala-galanya memerlukan duit. Itulah keperluan sebagai seorang manusia. Kalau haiwan dan tumbuhan, kehidupan itu penting tetapi duit bagi mereka sangatlah tidak penting. Rezeki milik ALLAH. Saya positif berkenaan ini. Ada rakan yang saya kenalkan dengan Score A ini. Dia seorang yang berjiwa usahawan. Tapi dia tidak berminat untuk berjuang bersama-sama saya. Saya merelakan sahaja. Apa yang penting saya kongsikan apa itu Score A. Sertai saya bukanlah isunya. Bila kita jadikan setiap tindak tanduk kita ini ibadah. Kita akan sentiasa tenang. Saya nilai diri saya. Saya lakukan Score A insyaALLAH suatu ibadah. Bicara soal rezeki itu milik ALLAH. Sifirnya manusia hanya perlu berusaha. Sebab itulah saya sangat kurang senang dengan individu yang bicara Score A pada sudut WANG semata-mata. (SANGAT KURANG SENANG kerana WADAH PERJUANGAN SCORE A adalah PENDIDIKAN). Namun, jika duit itu penaik semangat tiada salahnya. Itulah pemangkin. Seperti ganjaran TUAN kepada HAMBA jika mahu menyuruh hamba itu bersungguh-sungguh dalam melakukan sesuatu.

Bicara soal rezeki. Bicara juga soal bajet. Lantas berbicara pula soal impian. Apakah itu impian? Adakah impian anda tidak mampu dicapai hanya kerana lima huruf ini; (B.A.J.E.T)..Apa kaitan impian dengan bajet? Bajet berkaitan dengan duit. Duit sangat berkait rapat dengan rezeki. Persoalannya, apakah impian anda? Impian bukan suatu benda yang kecil. Impian itu segala apa yang sangat luarbiasa. Adakalanya di luar pemikiran kita. Kalau impian kita hanya untuk memiliki kereta kancil, itu bukan impian sebenarnya. Impian suatu perkara yang sangat besar contohnya memiliki kereta BMW or MERCEDES. Impian juga seperti memiliki rumah yang berharga jutaan ringgit. Walaupun di luar pemikiran dan kemampuan kita. Namun itulah pengertian IMPIAN yang sebenar. Isunya adakah apa yang kita lakukan sekarang mampu mencapai impian kita itu? Jika belum, maka berubahlah. Cari satu inisiatif untuk ke arah mencapai impian itu. Bajet sering menjadi penghalang. Jika kita selera besar, hanya kerana perkataan BAJET, lantas kita terpaksa matikan selera besar itu. Sebenarnya kita menzalimi diri sendiri. Selera besar, usaha nak capai hajat selera besar itu juga perlu besar. Barulah seragam dengan impian. Jangan kita terpaksa batalkan impian hanya kerana perkataan bajet itu. Kerajaan buat bajet setahun sekali. Inikan pula diri kita sendiri. Perancangan kewangan itu perlu agar tidak membazir tanpa janganlah sampai membataskan impian dan keinginan diri sendiri. Yakinlah ALLAH MAHA ADIL terhadap semua hambaNYA. Usaha pasti berjaya.



Selain itu juga, saya sarankan agar kita meletakkan nilai kasih kita lebih kepada kedua ibubapa. Buat mereka yang masih hidup, maka si anak itu WAJIB berbakti sehabis baik serta berdoa untuk mereka. Bagi yang sudah bertemu ALLAH YANG MAHA ESA, maka si anak WAJIB juga mendoakan mereka. Ibubapa aset berharga bagi kita semua. Apa jua yang kita lakukan. Apa jua yang kita usahakan. Pohonlah restu ibu dan bapa kerana keredhaan ALLAH bermula daripada keredhaan ibubapa. Wassalam.

Tuesday, June 22, 2010

[Copy and paste] Insan unggul.....



Suatu ketika, ada seorang anak perempuan yang bertanya kepada ayahnya,
Tatkala tanpa sengaja dia melihat ayahnya sedang mengusap wajahnya
Yang mulai berkerut-merut dengan badannya yang terbongkok-bongkok,
Disertai suara batuk-batuknya.

Anak perempuan itu bertanya pada ayahnya "Ayah, mengapa wajah ayah kian berkerut-merut dengan badan ayah yang kian hari kian membongkok ?"Demikian
pertanyaannya, ketika ayahnya sedang berehat di beranda.

Si ayah menjawab : "Sebab aku lelaki."


~"Saat Ku-ciptakan lelaki, aku membuatnya sebagai pemimpin keluarga serta sebagai tiang penyangga dari bangunan keluarga, dia senantiasa akan berusaha untuk
menahan setiap hujungnya, agar keluarganya merasa aman, teduh dan terlindung."

"Ku ciptakan bahunya yang kuat dan berotot untuk membanting-tulang menghidupi seluruh keluarganya dan kegagahannya harus cukup kuat pula untuk melindungi
seluruh keluarganya."

"Ku berikan kemahuan padanya agar selalu berusaha mencari sesuap nasi yang berasal dari titisan keringatnya sendiri yang halal dan bersih, agar keluarganya
tidak terlantar, walaupun seringkali dia mendapat cercaan dari anak-anaknya".

"Ku berikan keperkasaan dan mental baja yang akan membuat dirinya pantang menyerah, demi keluarganya dia merelakan kulitnya tersengat panasnya matahari,
demi keluarganya dia merelakan badannya berbasah kuyup kedinginan dan kesejukan kerana tersiram hujan dan dihembus angin, dia relakan tenaga perkasanya
dicurahkan demi keluarganya, dan yang selalu dia ingat, adalah disaat semua orang menanti kedatangannya dengan mengharapkan hasil dari jerih-payahnya."

"Kuberikan kesabaran, ketekunan serta kesungguhan yang akan membuat dirinya selalu berusaha merawat dan membimbing keluarganya tanpa adanya keluh kesah,
walaupun disetiap perjalanan hidupnya keletihan dan kesakitan kerapkali menyerangnya".

"Ku berikan perasaan cekal dan gigih untuk berusaha berjuang demi mencintai dan mengasihi keluarganya, didalam suasana dan situasi apapun juga, walaupun
tidaklah jarang anak-anaknya melukai perasaannya, melukai hatinya.Padahal perasaannya itu pula yang telah memberikan perlindungan rasa aman pada saat di
mana anak-anaknya tertidur lelap. Serta sentuhan perasaannya itulah yang memberikan kenyamanan bila saat dia sedang menepuk-nepuk bahu anak-anaknya agar
selalu saling menyayangi dan saling mengasihi sesama saudara."

"Ku berikan kebijaksanaan dan kemampuan padanya untuk memberikan pengertian dan kesedaran terhadap anak-anaknya tentang saat kini dan saat mendatang,
walaupun seringkali ditentang bahkan dikotak-katikkan oleh anak-anaknya."

"Ku berikan kebijaksanaan dan kemampuan padanya untuk memberikan pengetahuan dan menyedarkan, bahawa isteri yang baik adalah isteri yang setia terhadap
suaminya, isteri yang baik adalah isteri yang senantiasa menemani, dan bersama-sama menghadapi perjalanan hidup baik suka mahupun duka,walaupun seringkali
kebijaksanaannya itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada isteri, agar tetap berdiri, bertahan, sepadan dan saling melengkapi serta saling
menyayangi."

"Ku berikan kerutan diwajahnya agar menjadi bukti, bahawa lelaki itu senantiasa berusaha sekuat daya fikirnya untuk mencari dan menemukan cara agar
keluarganya dapat hidup didalam keluarga bahagia dan badannya yang terbongkok agar dapat membuktikan, bahawa sebagai lelaki yang bertanggungjawab terhadap
seluruh keluarganya, senantiasa berusaha mencurahkan sekuat tenaga serta segenap perasaannya, kekuatannya, kesungguhannya demi kelanjutan hidup keluarganya."

"Ku berikan kepada lelaki tanggungjawab penuh sebagai pemimpin keluarga, sebagai tiang penyangga (seri/penyokong), agar dapat dipergunakan dengan
sebaik-baiknya. Dan hanya inilah kelebihan yang dimiliki oleh lelaki, walaupun sebenarnya tanggungjawab ini adalah amanah di dunia dan akhirat."

sumber asal

Monday, June 14, 2010

Nuang memang best~


Bismillahirrahmaanirrahiim....

Saya ingin bercerita tentang suatu pengalaman yang agak menyeronokkan tapi dalam masa yang sama saya menyimpan satu perasaan yang sangat tidak mampu digambarkan. Mungkin pembaca boleh fikirkan samada ianya benar atau rekaan saya semata-mata. Terpulang pada anda untuk meletakkan pendapat masing-masing.

Ini berkenaan pengalaman mendaki Gunung Nuang iaitu gunung yang tertinggi di Selangor bersama-sama sahabat daripada APIS (Alumni Pelajar Islam SBP) bertarikh 2 Jun yang lalu. Secara jujurnya, saya belum pernah sebelum ini mendaki gunung. Mana-mana gunung sekalipun. Kalau ada pun hanyalah Bukit Bakar di Machang, Kelantan. Bukit tersebut adalah bukit yang paling tinggi di Kelantan. Perjalanan untuk ke puncak bukit itu sejauh 3.45km. Berbanding dengan Gunung Nuang ini, perjalanan untuk tiba ke puncak adalah sejauh 10 km lebih (lebih panjang daripada jarak merentas desa di KISAS dulu; hanya 7.5km)



Kerana ingin merasai sedikit cabaran, saya gagahkan juga untuk mengikuti expidisi ini walaupun saya baru pulih dari keadaan yang tidak sihat sebelumnya. Perjalanan bermula dari rumah. Saya diarahkan oleh Tuan Presiden, En Fakhrul Hazim untuk menunggu Timb Presiden APIS, En Syafiq Haziq di KTM Kajang. Dalam jam 9 lebih seingat saya, barulah En Syafiq tiba di KTM tersebut lalu kami meneruskan perjalanan dan berhenti di Balai Polis Pekan Batu 14 untuk mengisi borang dan sebagainya demi keselamatan.




Kami sebelum ini difahamkan akan ditemani oleh seorang Guider di mana guider tersebut akan memimpin perjalanan kami naik dan turun. Jadi, kesemua peserta berasa sangat senang kerana turut serta dalam expedisi ini adalah seorang yang berpengalaman dan mahir dalam selok belok Nuang ini. Namun, apabila kami sampai di tempat kejadian, keadaan amat menghampakan kerana guider yang dijanjikan itu tiada. Kami pasrah dan tetap dengan perancangan asal untuk menawan puncak Nuang. (Dalam hati risau dan macam-macam lagi)







Kami bermula dengan semangat yang agak berkobar-kobar. Dengan kekuatan 6 orang peserta lelaki dan 7 orang peserta wanita sahaja kami meneruskan expedisi ini. Saya, En Baihaqi dan En Zulhafiy (Leader) diberi tanggungjawab untuk memimpin jalan hadapan di mana belakang skali dicover oleh En Fakhrul (Presiden), En Syafiq (Timb Presiden) dan En Iqbal (Cameraman).

Perjalanan kami agak lambat dari kebiasaan pendaki kerana mungkin peserta-peserta semuanya tidak cukup latihan fizikal untuk menghadapi cabaran mendaki gunung ini. Kami kerap berhenti menyebabkan perjalanan agak terlewat daripada masa yang dirancang.



Setelah beberapa jam berjalan, kami tiba di suatu tempat yang kelihatan seakan-akan tempat perkhemahan. Mengikut perancangan, kami akan bermalam di Kem Lolo. Kami sangkakan tempat yang kami temui itu adalah Kem Lolo. Lalu, En Hafiy selaku ketua perjalanan mengajak saya untuk memantau kawasandi sekitar samada sesuai untuk dijadikan tempat berkhemah atau mungkin ada lagi tempat yang lebih sesuai. Setelah berjalan ke atas dalam beberapa ratus meter, kami membuat keputusan agar tempat yang ditemui itu tadi dijadikan tempat berkhemah.



Malamnya kami menghidupkan api seperti kebiasaanyang dilakukan ketika di hutan. Namun, kerana keadaan agak lembap, maka kayu api sukar untuk dibakar. Mujur dengan kemahiran dan pengalaman En Hafiy, beliau telah membuat beberapa pelita untuk dijadikan penerang kegelapan.



Aktiviti malam itu kami berkumpul dan membaca Qasidah yang dipelajari oleh Tuan Presiden, dan beliau telah mengajarkan kami akan Qasidah itu. Walaupun ia bukanlah satu kemestian untuk mempelajari Qasidah, namun sebagai puji-pujian ke Hadrat Ilahi dan selawat ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW itu adalah lebih baik daripada melakukan aktiviti yang sia-sia. Mungkin lebih baik jika diterapkan amalan membaca Al-Quran sebelum tidur kerana itu adalah yang lebih utama. Sebagai contoh membaca Al-Mulk beramai-ramai sebelum tidur.





Keesokkan harinya kami meneruskan expedisi untuk menawan puncak. Sememangnya halangan dan cabaran itu sangat menguji kesabaran. Kami mengambil masa yang sangat lama kerana keletihan dan kami juga banyak berehat. Boleh dikatakan setiap 10 atau 15minit kami akan berhenti berehat. (Pendakian ini tidak disertai oleh En Baihaqi dan Enn Hafiy kerana mereka berdua menjaga khemah dan barang-barang. Jadi, taklifan ketua pendakian telah diberikan kepada saya yang tidak biasa dengan keadaan gunung).



Sehinggalah kami tiba di Kem Pacat. Difahamkan kem tersebut antara tanda bahawa semakin menghampiri puncak. Kami gembira apabila tiba di sana. Namun, masalah yang kami hadapi adalah, air yang kami bawa sudah habis diminum di dalam perjalanan.



Kami sangkakan di puncak kelak pasti akan ada sumber air. Namun keadaan sebaliknya. Di atas puncak yang kami berjaya daki iaitu Puncak Pengasih (bukan puncak yang utama) tiada apa-apa. Yang ada Cuma batu sempadan yang memisahkan antara negeri Selangor dan Negeri Pahang. Jadi kami sepakat untuk tidak meneruskan perjalanan ke puncak yang sebenar. Cukuplah sekadar sampai di puncak pengasih sahaja. Dan kami makan sedikit bekalan tanpa minum air untuk mengumpul sedikit tenaga untuk turun semula ke bawah. Kami akan me’refill’ air di kem pacat kerana difahamkan ada sumber air di sana.





Perjalanan turun kami lebih cepat berbanding ketika naik. Namun, ketika sampai di kem pacat. Disangkakan bahawa sumber air yang dimaksudkan itu dekat. Tetapi rupanya jauh dan perjalanan yang agak sukar. Saya dan En Syafiq pergi mendapatkan air yang sangat sukar perjalanannya. Kami terpaksa melalui jalan yang sangat curam sehingga kami tergelincir dan bertemu dengan laluan khinzir. Mujurlah itu hanya laluannya dan bukan sarangnya. Perjalanan kami mengambil masa 40minit. Hanya untuk mengambil air sahaja dah memakan masa 40 minit. Sememangnya sangat sukar.

Kami tiba semula di khemah sangat lewat dan kepetangan. En Baihaqi dan En Hafiy telah mengemaskan segala apa yang patut. Mereka telah mengambil keputusan turun dulu ke bawah dengan harapan untuk mendapatkan bantuan renjer hutan kerana perjalanan kami telah melebihi masa yang telah ditetapkan.(Tiada renjer yang tiba). Setibanya, kami di tapak perkhemahan, kami bersiap dan bergegas untuk turun ke bawah. Perjalanan kami turun itu adalah ketika waktu maghrib yang sangat membahayakan. Alhamdulillah, dengan berkat doa dari semua peserta, akhirnya kami tiba juga ke bawah dengan selamat tanpa sebarang masalah.

[DISEBALIK CERITA]

Saya tak pasti apakah ini kelebihan atau kecacatan, namun saya dikurniakan ALLAH dengan satu gerak hati dan boleh nampak ‘lintasan’ makhluk halus.

Peristiwa 1

Ketika saya dan En Hafiy meninjau keadaan sekitar. Kami berdua lalu di sebelah saluran paip yang besar. Waktu itu, En Hafiy berkata kepada saya; “Dah la, jom kita balik khemah”. Saya dapat rasakan sesuatu pada ketika itu. Kami berjalan pulang ke khemah dan setibanya di khemah beliau berkata, tidak sedap hati dan bulu meremang. Saya pula katakan kepadanya; “Tadi ada orang tengok kita. Tapi aku malas la nak tegur apa-apa”. Lalu kami diam seribu bahasa.

Peristiwa 2

Ketika malam hari di tapak perkhemahan, En Iqbal yang pada ketika itu duduk bersebelahan dengan saya, beliau bertanya kepada saya; “Weh, kau perasan tak ada orang lalu kat belakang tu?”. Waktu itu, beliau menunjuk di kawasan buluh berdekatan khemah kami tinggal. Lalu saya katakan pada beliau; “Bro, buat rileks je bro. Aku rasa jugak. Tapi buat rileks je”. Pada ketika itu saya nampak sesuatu yang besar melintas. Tapi untuk tidak menakutkan orang lain, saya hanya mendiamkan diri. Saya berpegang dengan prinsip kalau kita tak kacau dia, dia takkan kacau kita.

Peristiwa 3


Ini berlaku ketika kami meneruskan usaha untuk menawan puncak Nuang. Di satu bahagian pokok yang besar. Saya dapat rasakan suatu yang pelik pada bahagian pokok tersebut. Lalu saya berpesan pada seorang peserta wanita di belakang saya (tak ingat siapa); “Jaga-jaga, kat pokok ni bahaya”. Mungkin beliau ingat maksud ‘bahaya’ itu kerana curam atau licin. Jadi saya biarkanlah beliau beranggapan seperti itu. Walhal bahaya maksud saya adalah di celah-celah bahagian pokok itu adalah tempat ‘sorok’ orang atau mungkin tempat makhluk halus tu sendiri. Saya pernah lihat keadaan yang sama pada sebatang pokok besar, seorang budak di sorok oleh bunian. Wallahu a’lam.

[Peringatan]

Saya berpesan pada sahabat-sahabat agar tidak menyuluh atas pokok kerana kalau tersuluh ‘makhluk’ itu, buruk padahnya kalau kita lemah semangat. Kerana pernah satu ketika ketika saya mengikuti kem bomba masuk ke hutan di Kelantan, seorang rakan saya telah tersuluh sebuah pokok. Waktu itu dia sedang menemani seorang rakan yang hendak buang air di tandas. Tandas dan khemah tidak jauh sangat. Tapi sedikit tersorok. Apabila tersuluh di atas pokok, rakan tadi menjerit kerana ternampak ‘sesuatu’ lalu terus meninggalkan seorang lagi rakan yang sedang mengqada’ hajat itu tadi.

Jangan cakap sembarangan juga di dalam hutan. Itu adab namanya. Kita datang tempat orang, tapi kita nak cakap pasal tempat itu or cakap yang tidak sepatutnya. Saya akui ketika di dalam hutan, perwatakan saya masih lagi seperti biasa iaitu seorang yang kuat bercakap. Namun, saya tidak sekali-kali bercakap yang berkaitan dengan ‘hutan’ dan ‘penghuni’nya. Kerana itu yang telah diajarkan oleh guru saya kepada saya.

Bawalah Al-Quran sekali masuk hutan. Paling kurang pun surah-surah pilihan ke, sekadar bekalan untuk mnghadapi sesuatu yang tidak diingini. Wallahu a’alam

Sunday, June 13, 2010

Teropong Bulan....

RUGI!!!!

Tatkala semua insan ghairah mempersiapkan diri untuk akhirat, aku masih ingin menurut nafsu keduniaan.
Orang lain berebut-rebut mencari kerja untuk Islam, kerja yang tanpa dibayar,
aku pula semampu mungkin nak "passing" kan kerja tersebut kepada orang lain.
aku hanya mahu mendapat nama, kemasyhuran, kononnya akulah yg terlibat dalam usaha gerakan islam ini.
aku islamik, berkopiah, berjubah, berserban, aku berjanggut, aku banyak mengamal sunnah nabi, aku hafaz quran, hadits, kata-kata ulama, aku banyak bertemu ulama, aku dilihat tsiqqah...

tapi RUGI dan kecewa,
jauh tinggi menggunung zahiriah yang dicari,
dalaman ruhaniah ditinggalkan begitu,
cakap besar ana anta, syeikh syeikhah
tapi hak ukhuwwah langsung x dijaga,
mengecewakan hati dan perasaan sahabat-sahabiah.
usahlah beria-ia nak melaungkan "ana uhibbukum fillah..."
dan sbgnya,
tapi pemahaman ukhuwwah yg sbnr tiada...

belum lagi sentuh soal akhlak...lagi byk ketempangan. ..

memang depan rakan2, terjaga segala....di belakang mereka?
ingat, misi Nabi ialah menyempurnakan akhlak....
usah terlalu jauh dan mndalam kitab2,
tapi perkara asas terabai,
ukhuwwah dan akhlak diletak begitu sahja...

SUDAH, ALLAH DAH SEDARKAN KELEMAHAN, TERUS MUHASABAH DAN BERUBAH.

BUANGKAN KEEGOAN.

SIAPA AKU DI SISI ALLAH? NAK BERMEGAH DENGAN MANUSIA LAIN?

AKU BERAMAL UNTUK ISLAM, KERNA AKU TAHU, TEMPANG DAN CACATKU TAK TERKIRA.

AKU TAK BOLEH MENIDAKKAN KUALITI DALAM AMAL INI.

KENA SERIUS, CEPAT BERTINDAK, BERSUNGGUH-SUNGGUH DALAM AMAL INI.

JAGA UKHUWWAH DAN PERASAAN ORANG LAIN.

BUKAN BUAT KERJA MACAM NAK TAK NAK SAHAJA.

REBUT PELUANG, BUKAN MENOLAK PELUANG.

BERSIHKAN HATI, SUCIKAN HATI, AKU TUJUKAN SEMUANYA HANYA UNTUK ALLAH

TAK PERLU AKU BERHARAP PADA MANUSIA, KERNA MEREKA AKAN MENGECEWAKAN AKU

ALLAH JUA TEMPAT TUJU SEGALA PERKARA.

AMPUNKAN KAMI YA ALLAH

Tautan Hati.....

SUMBER




Titik permulaan segala sesuatu di sisi kita ialah menghidupkan umat Islam dengan ilmu dan tarbiyah Islamiyyah. Secara mudah, lelaki soleh dan wanita solehah adalah mereka yang bersedia memenuhi segala tuntutan Islam keatas mereka. Dua elemen inilah yang akan membentuk sebuah unit yang dinamakan keluarga. Keluarga pada tabi'inya adalah unit asas dalam sesebuah masyarakat dan merupakan unit yang paling penting dalam sesebuah masyarakat.


Dinyatakan di dalam kitab Fiqh al Sunnah bahawa Imam Tarmizi dan Imam Ibnu Majah meriwayatkan sabda Rasulullah SAW mengenai ayat 34 surah al Taubah semasa dalam satu perjalanan Rasulullah SAW bersama para sahabat, maka sebahagian para sahabat berkata "Telah ada ayat yang turun mengenai harta dan perak, maka sekiranya diketahui bahawa ada yang lain yang lebih utama maka kami akan mengambilnya" .

Rasulullah bersabda : "Lidah yang selalu berzikir, hati yang sentiasa bersyukur dan isteri mukminah yang mengukuhkan iman suaminya".

Rasulullah SAW bersabda : "Bagi mukmin, tidak ada hal yang terlebih baik sesudah bertaqwa kepada Allah selain mendapat isteri yang solehah".

Rasulullah SAW juga bersabda : "Dunia adalah perhiasan dan sebaik-baik berhiasan adalah wanita solehah"

Di dalam satu riwayat yang lain ada dinyatakan berkenaan perihal wanita solehah : "Apabila diperintahkan kepadanya, dia taat. Apabila melihat kepadanya akan menyenangkan. Apabila diberi janji, dia menerima dan apabila dia ditinggalkan, dia menjaga diri dan harta suaminya dengan baik".

Sabda Rasulullah SAW : "Janganlah kamu kahwin dengan perempuan kerana kecantikannya, barangkali kerana kecantikan itu membinasakannya. Janganlah kamu kahwin kerana hartanya, barangkali kekayaannya itu menyebabkan dia derhaka, tetapi kahwinlah dengan perempuan kerana agamanya. Sesungguhnya perempuan yang tidak berhidung lagi budak adalah lebih baik (daripada yang lain)."

Jawapan Rasulullah SAW ketika ditanya oleh kaum muslimat tentang jihad seharusnya dijadikan panduan bersama iaitu : "Sampaikanlah kepada perempuan-perempuan yang kamu temui bahawa taat kepada suami dan mengakui hak-haknya adalah sama dengannya (jihad di jalan Allah).

Wanita solehah perlu mempersiapkan diri dengan ilmu Islam yang secukupnya kerana kecintaan kepada ilmu dan kesungguhan dalam menimba ilmu adalah merupakan sifat para wanita solehah sejak zaman Rasulullah SAW. Sejarah menceritakan bagaimana luasnya ilmu yang ada pada Sayyidatina Aisyah dan betapa dalamnya ilmu yang ada pada Zainab. Keperibadian mulia, sikap berani dalam membela hak dan menegakkan keadilan menjadi ciri-ciri yang menghiasi perbadi dan mewarnai hidup seorang wanita solehah seperti yang ditunjukkan oleh Khaulah binti Tha'labah.

Wanita solehah itu, sifat malu membenteng diri, pergaulan yang dipagari, kecantikan bukan berada pada wajahnya, kemanisan bukan berada pada kemanjaannya, kemanisan bicara tidak menjadi daya penariknya yang bisa menggoyah iman kaum muslimin tetapi terletak pada perjuangannya menjaga dan memartabatkan agamanya. Kata orang, nafsu kata wanita cantik pada paras rupa, akal kata wanita cantik pada ilmu dan hati kata wanita cantik pada akhlaknya. Wanita solehah itu adalah yang menjaga kecantikan luaran dan mengutamakan kecantikan dalaman.

Wahai kaum lelaki, jangan terlalu mencari-cari dan menanti-nanti 'si solehah' yang diimpikan akan menjadi milik kita sebalik menjadikan diri kita benar-benar soleh serta sanggup memenuhi segala tuntutan Islam ke atas kita adalah lebih utama. Sekiranya syarat ini dipenuhi pasti 'si solehah' yang diidamkan yang mencari dan menanti kita.
"

Saturday, June 12, 2010

IKLAN PROMOSI~



Pernah mengetahui apakah itu Score A Programme?
Di sini ada sedikit maklumat berkenaannya.
klik di sini

Berminat boleh rujuk pada saya. Ahmad Muzakkir (+60134590213)

Thursday, June 10, 2010

Tongkat sakti...

Pasca kehidupan kian mencabar. Manusia sering membina alasan mengambil jalan mudah dan pintas untuk menongkah ranjau dan duri ini. Namun, kita tidak bisa mengatur kehidupan yang sulit ini menjadi semudah mengikut kehendak kita. Setiap cabaran dan gulungan ombar besar harus kita lalui dengan penuh ketabahan jiwa seorang pemberani.

Namun, diri ini tertanya-tanya. Sampai bilakah semua ini harus ditempuhi? Adakah sampai nyawa ini kembali pada Yang Maha Kuasa. Namun, soalan itu terjawab apabila kita merujuk Kalam Suci-NYA. Allah membuka segala persoalan yang ditimbulkan manusia dengan mendatang kitab suci Al-Quran. Persoalannya, seramai mana sangatkah yang membacanya? Dalam kalangan pembaca itu, seramai manakah yang memahami dan teliti menghayatinya.

Diri ini termangu keseorangan. Di dalam suasana yang kusam, ku berfikir. Masih adakah sinar untukku? Masih adakah lagi cahaya yang bakal mendatang. Segala persoalan itu tidak kujwab kerana ku pasti jawapannya pasti ADA. Lalu, minda ini kucuba penuhkan dengan memikirkan masalah umat. Layakkah aku menjadi seorang pendekar pemberani untuk membetulkan keadaan dan situasi masyarakat yang kian meruncing ini? Ku terpaku dek isu-isu semasa. Pergaduhan, peperangan tidak henti-henti. Di kalangan umat Islam sendiri berpecah-belah. Walhal mereka se-Aqidah. Begitu murahkah aqidah ini sehingga mampu dibeli dan di tarik-tarik oleh Kuffar? Seperti seekor kerbau yang taat pada tuannya.

Ku berfikir lagi. Pasca ini akan terus berkekalan. Namun, di mana penghujungnya? Manusia sering mengambil jalan tengah. Kononnya ingin mendiamkan diri. Namun menjadi bahan bakar kepada sesuatu golongan mencetus peperangan. Hai manusia! Engkau tidak serikkah? Menjadi kaki bodek hanya kerana jawatan dan pangkat? Walhal bila dirimu sudah hilang taringnya. Maka, longkang jualah tempat dirimu akan dicampak oleh bangsat-bangsat Kuffar itu. Tapi, sekarang kau berdiam diri mengapa? Takutkah engkau?

Pabila diri beremosi maka segalanya tidak rasional. Itulah manusia. Dikurniakan aqal dan juga nafsu. Emosi itu nafsu. Yang bakal menghilangkan kekuatan aqal untuk berfikir secara rasional. Diri ini pelik dengan insan yang mengutamakan emosi tapi berfikiran secara rasional. Termasuk juga diri ini. Lalu ku dakapkan tangan ke atas dadaku lalu berfikir dan berzikir. Solat itu juga zikir. Untuk mengembalikan diri ini kepada Tuhan Semesta Alam. Sedarilah diri ini kerdil. Jika hari ini engkau berkuasa, namun ALLAH jua YANG MAHA BERKUASA.

Segala yang terbuku di dalam jiwa ini ku sampaikan dalam bentuk coretan yang tersimpul. Hanya manusia yang berfikir sahaja mampu menafsirkan segala kalimat ini. Kerana jiwa ini mengerti, tidak ramai yang sudi memikirkan tentang orang lain. Walhal di kalangan seaqidah sekalipun. Kebanyakan insan assobiyah dan pentingkan diri.

iklan

_Merah142_11.55Pagi_Jumaat_11/06/2010

Friday, May 28, 2010

IKLAN sahaja.....

Ada satu perkara menarik untuk kalian download. Ini berkenaan cinta, bagi mereka-mereka yang masih menuntut di IPT tidak kira di dalam dan luar negara. Silakan download. Tak rugi pun. Free je download.

klik di sini

Thursday, May 27, 2010

KISAH MERAH DAN HITAM....



Kisah ini tidak dapat dipastikan akan kebenaran jalan ceritanya. Namun, bagi si penulis, ada baiknya kisah ini dipaparkan buat tatapan pembaca sekalian. Mungkin membosankan dan mungkin juga membantu memperoleh hikmah. Boleh jadi ia sekadar cerpen. Almaklumlah penulis memang suka berimaginasi. Tanpa melengahkan masa, tatapilah sekiranya sudi.

Difahamkan kisah ini berkaitan seorang pemuda yang digelar Merah (M). Kisah si M yang menaruh hati terhadap seorang perempuan yang bergelar Hitam (H). M dan H merupakan kenalan sejak di bangku sekolah lagi. Mereka bersekolah di sekolah beraliran agama. Ketika di alam persekolahan, mereka tidak pernah dikaitkan dalam apa-apa gosip. Mungkin kerana M 'sibuk' dengan peranannya sebagai pembuat kacau di sekolah. Manakala H pula seorang muslimah yang sangat baik, rajin dan proaktif.

M mempunyai satu sikap yang kurang disenangi oleh pelajar perempuan di sekolahnya. Sikapnya yang suka menyusahkan orang lain itu menjadi buah mulut pelajar perempuan di sekolah. Namun, dari sudut pelajar lelaki, sikapnya yang menyusahkan itu tidak membawa kesan apa-apa kerana di sekeliling M lagi ramai golongan yang suka menyusahkan orang. Tidak kurang juga golongan yang membosankan. Sebab itu, dalam ranking pelajar lelaki bermasalah di sekolah, M bukanlah paling top. Tapi di kalangan pelajar perempuan, M sangat menjadi bahan gosip mereka. Kerana apa? Maafkan penulis kerana tugas penulis hanyalah bercerita. Maklumat punca itu tidak termasuk dalam database yang penulis perolehi daripada sumber asal.

Hendak dijadikan cerita, H walaupun seorang pelajar perempuan yang baik, turut terlibat dalam perbualan mengenai M. Sebut sahaja nama M, semua pelajar perempuan termasuk H sendiri kurang menyenanginya. Itulah situasi yang berlaku ketika M dan H di alam persekolahan. Alam persekolahan yang sangat meninggalkan kesan yang mendalam. Buat sesiapa sahaja pasti ada peristiwa-peristiwa yang masih segar di dalam ingatan masing-masing. Ini kisah M dan H.

Satu tahun kemudian, selepas tamatnya zaman persekolahan mereka. M membawa diri ke utara tanah air. Berbekalkan dengan keputusan SPM yang boleh dikira baik, M melanjutkan pengajian di sana. Manakala H pula menyambung pengajian juga berhampiran dengan rumahnya. Barangkali H seorang anak yang manja. Biasalah, H seorang yang baik, cerdas dan proaktif. Mungkin tujuannya menyambung pengajian berhampiran dengan rumahnya agar mudah H menabur bakti kepada ibubapa serta keluarganya.

Seperti biasa, hobi M suka mengganggu orang. Terutama rakan-rakannya yang perempuan. Kerana M mempunyai sikap yang suka mengganggu, jadi diteruskannya walaupun sudah menamatkan alam persekolahan. Diganggunya si Kuning (K), Unggu (U), Pink (P), Kelabu (Ke)dan warna-warna yang lain. Habis diganggu semua-semua mereka itu. Namun, kerana kematangan mereka. Akhirnya M tidak lagi dilayan oleh mereka. Akhirnya sikap itu sedikit sebanyak terbantut. Jadi M tidak lagi mengganggu rakan-rakan sekolahnya lagi.
Diburunya sasaran yang baru.

Rupanya sasaran yang baru juga begitu. Tidak menggemari sikap M si kaki pengganggu itu. Namun, tergerak di hati M untuk kembali mengganggu rakan sekolahnya. Dan kebetulan mangsa ketika itu adalah H. Maka diganggunya H. Niatnya sekadar mahu menyakitkan hati H semata-mata. Namun H ini seorang yang berjiwa tabah, kebal dan sukar digugat. Ganggu punya ganggu akhirnya M yang menyerah kalah. Buat pertama kali M merasakan bosannya ganggu orang. Akhirnya M mengambil peluang untuk berbaik dengan H. Walaupun separuh perasaan M merasakan H pasti tidak akan berbaik dengannya.

Takdir untuk menjadikan cerita ini lebih menarik. M semakin hari semakin senang dengan H. Pada mulanya M merasakan dirinya bukan layak untuk menjadi kawan baik H. Akhirnya, mereka sah menjadi kawan baik. Hanya sekadar kawan. (Ingin penulis ingatkan kisah ini kisah M menaruh perasaan pada H dan bukannya kisah percintaan).

M yang sebelum ini sangat anti-perempuan dan sukar berbaik dengan perempuan akhirnya berbaik dengan H. (Walaupun penulis banyak kali menulis perkataan 'akhirnya' tapi masih belum akhir. Ini adalah teknik penulisan si penulis). Dalam diam rupanya M juga menaruh hati terhadap H. Mungkin H juga begitu. (Tapi mungkin sahaja. Teruskan membaca. Pembaca dinasihatkan menghabiskan pembacaan sebelum membuat kesimpulan).

M mengambil jalan singkat tanpa berfikir panjang. M meluahkan rasa kasihnya itu kepada H. Namun, H seorang perempuan yang solehah. Dia begitu menjaga peribadi dan akhlaknya. Apabila H sedar dirinya telah menyebabkan si M terganggu dan menaruh kasih padanya. Maka dikatakan H kepada M agar hubungan kawan baik itu dihentikan seketika. Kerana bagi H, dia mempunyai pronsip diri sebagai seorang muslimah. Tidak akan sesekali dia menjebakkan diri di dalam cinta terlarang sebelum pernikahan. Dan tidak juga dia menginginkan jiwa seorang lelaki seperti M meletakkan cinta bukan pada tempatnya. Mencintai perempuan melebihi cinta kepada Maha Pencipta. M akhirnya akur dengan prinsip itu. Tamat

(Begitulah kisah Merah dan Hitam ini. Betapa murninya peribadi H. Sekadar renungan bagi mereka yang memahami mesej tersirat. Penulis memohon maaf kepada M dan H sekiranya berlaku sedikit tokok dan tambah semasa menulis kisah ini. Namun mesejnya tidak lari)

Monday, May 24, 2010

Dia Pilihanku.......

www.iLuvislam.com
nukilan : muslimah single93
editor:everjihad


Aku sedang menanti dia
Seorang lelaki yang akan bergelar suami
Seorang mukmin yang merindui syahid di jalan ALLAH
Seorang hambaNYA yang senantiasa zikrullah

Dia seorang lelaki yang tegas dan berani
Dia tidak pernah takut untuk berkata benar
Dia tidak pernah gentar melawan nafsu yang ingin menguasai diri
Dia sentiasa mengajak aku berjuang berjihad fisabilillah

Dia selalu menghiburkan aku
Dengan alunan ayat-ayat suci Al-Quran
Dengan zikir-zikir munajat
Dengan surah-surah rindu yang dihafaznya

Ketika aku leka diulik mimpi indah duniawi
Dia menasihati ku supaya mengingati mati
Ketika aku sedang asyik terpesona dengan buaian cinta dunia
Dia menyedarkan aku betapa lazatnya lagi pesona cinta Yang Maha Esa

Dia memang sentiasa kelihatan penat
Matanya penat kerana membaca
Suaranya lesu kerana penat mengaji dan berzikir
Badannya letih kerana bermunajat di malam hari

Dia sentiasa mengingati mati
Baginya,dunia ini adalah pentas lakonan semata-mata
Kita hambaNYA adalah pelakon
Hasil keputusan lakonan kita akan diputuskan di padang Mahsyar nanti

Dia sentiasa menjaga matanya dari berbelanja perkara-perkara maksiat
Dia sentiasa mengajak aku mendalami ajaran Islam
Dia seorang yang penyayang dan taat akan kedua ibu bapa
Dia juga sentiasa berbakti untuk keluarga

Dia sentiasa tabah dan sabar dalam menghadapi dugaan
Baginya, dugaan-dugaan itulah yang akan menjahit semula
Sejadah imannya yang terkoyak
Lantaran mungkin kerana kekhilafannya sendiri

Dia sentiasa menjaga solatnya kerana itulah maruah dirinya
Dia sentiasa bersedia menjadi imam dan pemimpin keluarga
Dia tidak pernah berasa malu mempertahankan agama IslamNYA
Kerana Islam adalah addin ALLAH yang sebenar-benarnya

Dia sentiasa ingin mencontohi sifat-sifat mulia Rasullullah S.A.W.
Dia juga sentiasa berusaha mencintai kekasih agungnya
Kekasih sejatinya dan kekal abadi
Iaitu ALLAHURABBI

Dia selalu berdoa dan mengimpikan syurga
Dia ingin mengajak aku ke sana sekali
Kerana, di situlah tempat pertama wujudnya cinta
Dia ingin bawa aku ke syurga yang abadi dan hakiki

Aku mencintai dia kerana agamanya dan kerana cintanya kepada Maha Pencipta
Andai dia hilangkan cintanya, maka hilanglah cintaku pada dia
Cinta dia terhadap Maha Pencipta mendekatkan aku padaNYA
Cinta Illahi jugalah yang menyebabkan aku memilih dia

Siapakah dia..???
Aku juga tidak mengetahui siapakah dia jodoh ku
Hanya Engkau Yang Maha Mengetahui segala sesuatu
Doaku, semoga dia tercipta untuk ku
Semoga aku bertemu jodoh dengan dia
Kerana..
Dia pilihan ku..

Bila membaca puisi di atas ni, teringat sebuah puisi yang juga indah dan penuh makna:


Tolong Beritahu Si Dia

Tolong beritahu si dia, aku ada pesanan buatnya..
Tolong beritahu si dia, cinta agung adalah cintaNya..
Tolong beritahu si dia, cinta manusia bakal membuatnya alpa..
Tolong nasihati sia dia, jangan menyintaiku lebih dari dia menyintai Yang Maha Esa..
Tolong nasihati si dia,jangan mengingatiku lebih dari dia mengingati Yang Maha Kuasa..
Tolong nasihati si dia, jangan mendoakanku lebih dari dia mendoakan ibu bapanya..
Tolong katakan pada si dia, dahulukan Allah kerana di situ ada syurga..
Tolong katakan pada si dia, dahulukan ibu bapanya kerana di telapak itu syurganya..
Tolong ingatkan si dia. Aku terpikat kerana imannya bukan rupa..
Tolong ingatkan si dia. Aku lebih cintakan zuhudnya bukan harta..
Tolong ingatkan si dia. aku kasihinya kerana santunnya..
Tolong tegur si dia, bila dia mula mengagungkan cinta manusia..
Tolong tegur si dia, bila dia tenggelam dalam angan-angannya..
Tolong tegur si dia, andai nafsu mengawal fikirannya..
Tolong sedarkan si dia. Aku milik Yang Maha Esa..
Tolong sedarkan si dia. Aku masih milik keluarga..
Tolong sedarkan si dia, tanggungjawabnya besar kepada keluarganya..
Tolong sabarkan si dia, usah ucap cinta di kala cita-cita belum terlaksana..
Tolong sabarkan si dia, andai diri ini enggan dirapati kerana menjaga batasan cinta..
Tolong sabarkan si dia, bila jarak menjadi penyebab bertambah rindunya..
Tolong pesan padanya. Aku tidak mahu menjadi fitnah besar kepadanya..
Tolong pesan padanya. Aku tak mahu menjadi punca kegagalannya..
Tolong pesan padanya aku membiarkan Yang Esa menjaga dirinya..
Tolong khabarkan pada si dia. Aku tidak mahu melekakan dia..
Tolong khabarkan pada si dia. Aku mahu dia berjaya dalam impian dan cita-citanya..
Tolong khabarkan pada si dia, jadilah penyokong dalam kejayaanku..
Tolong sampaikan pada si dia. Aku mendambakan cinta suci yang terjaga..
Tolong sampaikan pada si dia,cinta kerana Allah tidak ternilai harganya..
Tolong sampaikan pada si dia, hubungan ini terjaga selagi dia menjaga hubungan dengan Yang Maha Kuasa..
Tolong sampaikan kepada si dia kerana aku tidak mampu memberitahunya sendiri….

Hanya engkau Ya Allah mengetahui siapa si dia..

Moga pesananku sampai padanya walau aku sendiri tidak mengetahui siapa dan dimana si dia..
Moga dia seekor lebah yang sentiasa memuji keagungan Yang Maha Kuasa memasuki taman larangan dengan sopan santunnya dan bertemu mawar berduri yang terjaga oleh tuannya..

Simpanlah pesanan ku ini sehingga engkau bertemu diriku suatu hari nanti…

“Apabila kau ingin berteman,Janganlah kerana kelebihannya, Kerana mungkin dengan satu kelemahan,Kau mungkin akan menjauhinya….

Andai kau ingin berteman,Janganlah kerana kebaikannya,
Kerana mungkin dengan satu keburukan,Kau akan membencinya….

Andai kau inginkan sahabat yang satu, Janganlah kerana ilmunya,
Kerana apabila dia buntu,Kau mungkin akan memfitnahnya…..

Andai kau inginkan seorang teman,Janganlah kerana sifat cerianya,
Kerana andai dia tidak pandai menceriakan,Kau mungkin akan menyalahkannya….

Andai kau ingin bersahabat,Terimalah dia seadanya,Kerana dia seorang sahabat,Yang hanya manusia biasa…

Jangan diharapkan sempurna,Kerana kau juga tidak sempurna, Tiada siapa yang sempurna…

Tapi bersahabatlah kerana Allah..

Monday, May 17, 2010

bukan semestinya memiliki

Assalamualaikum...

Terasa seperti ingin berbahasa romantika untuk sesi entri kali ini. Namun, apapun jenis tulisan yang ingin disampaikan pasti terselit sedikit positif dan hikmahnya.



Lihat sahaja gambar itu. Ada penyataan ayat yang tertera di atas gambar itu sedikit sebanyak buat ingatan kita semua.

KADANGKALA ORANG YANG PALING MENCINTAIMU ADALAH ORANG YANG TIDAK PERNAH MENYATAKAN CINTANYA PADAMU KERANA ORANG ITU TAKUT KAU BERPALING DAN MENJAUHINYA.
DAN BILA DIA SUATU MASA HILANG DARI PANDANGANMU.....KAU AKAN MENYEDARI DIA ADALAH CINTA YANG TIDAK PERNAH KAU SEDARI....

USAH DIRATAPI PERPISAHAN DAN KEGAGALAN BERCINTA KERANA HAKIKATNYA JODOH ITU BUKAN DI TANGAN MANUSIA.
ATAS KASIH SAYANG TUHAN KAU DAN DIA BERTEMU DAN ATAS LIMPAHAN KASIH-NYA JUA KAU DAN DIA DIPISAHKAN BERSAMA HIKMAH YANG TERSEMBUNYI. PERNAHKAH KAU TERFIKIR KEBESARAN-NYA ITU?


Jiwang kan? haha...justeru itu cintailah ALLAH maka di kau akan memperoleh kecintaan seseorang yang turut mencintai ALLAH dan mencintai kau kerana ALLAH. [ingatan buat semua]