Saturday, June 27, 2009

Untuk Ape??....

Salam alaikk..

mudah2an tulisan ku kali ini ikhlas utk MENEGUR dan dijauhkan drpd sifat2 mazmumah..amin..

Aku sgt TERUJA tgk ramai wanita2 dan gadis2 mula memakai tudung...waahhh, satu kemajuan yg baik ke arah HADHARAH ISLAMIYAH....huhu, (Islam Hadhari ker???no komenn...)

tp aku sangat BENGANG tahap dewa kelapan bila mana tgk org pakai tudung tuh buat x senonoh...huhu...kemain lagi pakaian pon...kalah dressup org yg xbertudung...melawo bukan main...

Satu jer aku nak kongsikan...pernah skali aku dgr ceramah ustaz mane aku x ingat..agaknya dr Ustaz Shamsuri Hj Ahmad kot...(sebab aku mmg minat gila dgn cara penyampaian dia..)...AL-Ustaz tuh ckp la...Zaman sekarang perempuan yg bertudung bkn kerana tudung itu MENUTUP AURAT...tp sekadar TREND zaman skrg...

yeah...tgk la...TUDUNG WARDINA la...TUDUNG EKIN la....TUDUNG BOTOL la...TUDUNG SAJI la...hurm...kite leh tgk promosi tudung cmtuh sgt meluas...pelbagai jenis tudung dah muncul..bila artis pakai tudung maka ramai la follow...tp x tau ape sbnrnya tudung tuh...setuju x ape ku ckp???

tudung bukan smata2 nak tutup aurat...tp ia adalah syariat..hurm..bila da ckp syariat nih of coz la..WAJIB kne pakai...hurm...tp kalo pakai tudung, baju plak ketat
ape kes???(maaf la kasar ckp....)

baju ketat nmpk susuk tubuh....hisy teruk2...seolah2 tudung tuh xde effect...org tgk perempuan yg pakai tudung tp baju ketat pon naik ghairah...so mmg xde effect la tudung dia tuh...



pernah dgr x ayat "MORE VEIL MORE VALUE"?...haha
nih nak citer sket psl tuh....tgk gmbar bawah nih dulu



tp gmbr kat atas nih pon x pakai tudung ngan sempurna jgk...huhu..alkisah yg ku nak citer nih berkenaan psl tuh la...more veil more value..

cbe kalian bayangkan....kalu seseorg tuh pakai seksi...pasti gangguan2 dr golongan buaya nih sgt dahsyat..btul x?..kiter tgk plak kpd org yg bertudung...tp ala kadar jer..itu pon godaan buaya sgt dahsyat jgk....n cbe pikir kalo org yg pakai telekung sembahyang...jalan sorg2 waktu malam...ade ker buaya tuh nak ganggu??hahaha...
diorg pon ingat hantu ke ape pakai telekung mlm2 tuh (tudung telekung kan labuh...)
da ler warna putih cm citer pontianak harum sundal malam plak...bezanya yg pontianak tuh x bertudung jer...



maka selamatlah org2 yg menutup aurat dgn sempurna...kan terbukti more veil more value...huhu

Wallahu a'alam..(lu pikir la sendiri)

18 comments:

  1. salam~..haha..nice post.tergelak sket time baca coz penceritaan dy menghiburkan..=)

    btol3..
    tu la manusia zaman skrg..
    buat kerana trend, bukan kerana maksiat..
    bile ramai pakai tudung, or mybe dr asuhan keluarga or keadaan skeliling y 'menyuruh' kita memakai tudung, tu y ade org pakai tudung tp x tw ape tujuan dia menutup kepala..
    jadilah org y ikot trend, bukan ikot syariat..
    y dipkai hanya nmpak 'indah' di mata manusia bukan di mata Allah..
    x bley nk salahkan jugak, mungkin terikut2 dgn influence luar/environment..
    so, jati diri kene kuat ntok kuatkan pegangan dlm agama..

    moge masih ade lagi golongan y menjaga..
    insyaAllah, aamiin


    ~sekadar pandangan dr diri y hina~

    ReplyDelete
  2. heyh...org x suh gelak walopon sket ok..
    huhuhu...

    nape xleh salahkan???mesti ade org
    yg mesti disalahkan....samada yg terpengaruh
    atau yg dipengaruh...

    fikir-fikirkan dan renung-renungkan
    "SELAMAT BERAMAL"

    ReplyDelete
  3. erm..moga mslimah2 truskan istiqamah..fastaqim kama umirta

    ReplyDelete
  4. Salam.

    Wanita itu ibarat gula. Bila di bungkus rapi, semut, lalat tak dapat nak hurung. Tapi bila di BUKAK, maka datanglah segerombolan lalat, langau, semut & yang sewaktu dgn nya yg berebut-rebut nak merasa manisnya ....

    ReplyDelete
  5. salam~~..
    hu3..
    I don't mean that..just feel 'terhibur' when reading ur style of writing..sorry if I did make any unappropriated statement here..hu~

    ape y dimaksudkan adlah, jgn kite salahkan orang tp lebih kpd salahkan perbuatan y dia wat..if kite ade rse 'benci' pd orang, bukan pd perbuatan, pndpat ku, keinginan utk kita betolkan dia mungkin kurang.so, benci kat perbuatan dy, n try tarik dia/mereka ke jalan y betol..

    just pendapat peribadi..
    btolkan if ade tersalah..
    masih miskin ilmu..hu3

    ReplyDelete
  6. Muslimah yg kerdil di sisi AllahJune 29, 2009 at 10:13 AM

    btul la..rase nak tergelak plak bile baca entri nih..cara penyampaiannya comel sgt..=D

    namun,pengajaran yg ada perlu diambil jgak..huhu

    moga2 smua muslimah(yg berkenaan) yg terbaca entri ni terbukak pintu hatinya utk berubah..=)

    hurm...ape bezanya yg t'pengaruh ngan yg dipengaruh?cm sme je..huhu
    tp ape yg penting ialah diri seseorg itu sendiri..

    hmm..rase nk luahkan sesuatu plak..huhu..
    bile lihat org buat sesuatu yg b'ttgn dgn ajarn Islam..diri yg hina ini bermonolog dlm hati..mereka ini xpenah tahu ke ttg hukum sesuatu perkara @ p'buatan itu dlm Islam?urm..klau tahu,knpe dilakukan juga perkara @ p'buatan tersebut?tidak rasa tkut ke spt diri ini rasekan?
    hurm..kdg2 diri ini terasa nak menangis bile lihat mereka..tp diri ini juga tdkla sesempurna mane..ttp jge ade melakukan keslhn..huhu..

    ape2pun,same2la kita(muslimin & muslimat) bermuhasabah dan memperbetulkan diri..

    ReplyDelete
  7. kpd insan yg tergelak bce post ni xpe...gelaklah

    ku xlarang pon

    tp gelak bukan sbrg gelak...biar amik ihtimam (pengajaran) utk dihayati bersama

    ReplyDelete
  8. -akir..ak x gelak..cume..risau..bimbang..tgk pompan cam gitu..sian gak die...

    -pompan ler kene maen pranan dlm bab2 nie.. x kan laki kot... laki bole tapi ketegori(abg2 die atau adik laki, ayah die n suami die) hu...

    -99% pompan tau hukum pasal tutup aurat nih( gue rase)

    -IMAN yakin pada allah n rasul..kurang bangat..
    (klu x der iman bkn org islam) jd mereka nih.. iman kurang.. lemah...

    -sbb tu jd cam gitu..+ barat nye pegaruh ( HAK ASASI WANITA)....maleh nk ulas nih =.="..he..

    -pendapt je...

    ReplyDelete
  9. pendpt it's ok...
    ku xkesah..masing2 leh kuar kan pendapat
    semua pendpt btul

    cuma ada pendpt yg bernas n ade jgk pendpt x bernas...huhuhu

    xmau komen sgt

    ReplyDelete
  10. salam~..
    wah2..ramai y bg pendapat..
    best plak bile baca..
    n one more thing kan,

    bercerita soal aurat,
    ape2 pon , kefahaman y sebenar2 nya tentang islam tue penting untuk diterapkan..mungkin masalah ini boleh diselesaikan,jika setiap dr kita faham apa y terkandung dlm ajaran islam..
    mmg x dinafikan, isu nie juga mmg patot difikirkan, but towards certain extend, kefahaman dlm beragama itu lebih utama.
    kalo kita pakai tudung, blindly je gitu (mybe kerana orang suruh, or si pakwe dia suruh pakai ke) tanpa kefahaman y itu adalah syariat, x gune jugak kan..cam jd budaya plaks.


    insyaAllah, jika kefahaman itu ditanam, y len2 akan ikot serta..=)
    same goes to pemakaian handsock n stokin kaki..

    jika setiap dr kita sedar bahawa kita adalah hambaNya, sudah tentu kita akan turuti segala perintahNya,insyaAllah..

    ReplyDelete
  11. xde la ramai sgt..tp lebih gk la sorg...
    thanks for all

    ReplyDelete
  12. salam...

    satu pemyampaian yang baik....btul la ape ukht ckp perempuan skang pakai tdung ikut trend...

    then ana penah dengar dlm satu tazkirah...akhir zaman wanita menutup aurat tapi pada hakikatnya mereka telanjang...

    ReplyDelete
  13. ukht?
    kamu ckp pada ku or org lain???
    ku laki la..nape perlu ukht...huhuhu

    ReplyDelete
  14. Muslimah yg kerdil di sisi AllahJuly 1, 2009 at 7:47 AM

    luahan hati tu bkn b'kaitan dgn aurat saje..

    ape yg kalian katakan smuanya btul..
    wanita skrg pakai tudung sbb ikut trend..
    cara pemakaian plak ikut org barat..
    waduh..mengata kt kaum sendiri plak..tp mmg btul kn?huhu

    hurm..xtawla..nmpaknya org barat dh b'jaya mempengaruhi org Islam..

    mcm mne nih..org tegur xnk dgr..bahkan marah yg kita dpt...mereka pun malas nk dgr lg..
    asyik2 ckp perkara yg sme..

    hurmp..kite nih duk beri komen..org yg buat thu ke wahai saudara saudariku sekalian?

    ReplyDelete
  15. btul la sumer2 kasi pendpt..

    ".org yg buat tahu ke?"

    so kita la kne kasi tahu
    mcmne tuh tgk atas usaha kita...
    ku hanya mampu menulis kat blog nih
    buat masa nih...cumer ku akan usaha
    agar lebih drastik lg utk menegur dlm
    alam realiti....doakan la plan jangka
    masa panjang ku tercapai....

    ReplyDelete
  16. salam~..

    quote kat atas,

    "mcm mne nih..org tegur xnk dgr..bahkan marah yg kita dpt...mereka pun malas nk dgr lg..
    asyik2 ckp perkara yg sme.."


    pendpatku, kesan/natijah sama ada org y di'ajak' itu dia berubah ke x, itu kuasa Allah kan..kita hanya mampu berusaha..
    mungkin, hari ini, mereka2 hanya ignore sje..maner tahu tahun depan br dia tersedar, mungkin 5 thun lagi ke..
    itu kuasa Allah..
    y penting usaha tu kan, dlm Allah nk beri pahala..insyaAllah..
    usaha selagi mampu even rasernye sgt payah...hurm..

    ReplyDelete
  17. assalamualaikum...

    maAf andai kata saye menggAngGu..
    ingin sye kongsikan sesuatu di sini..
    saye suke memerhati dan membuat kesimpulan..

    artikel yg ditulis saudara are-kir itu ade kebenarannye..
    tp jgnlah kita menghukum@mengadili seseorng itu berdasarkan ape yg dipakai...

    ingin sye share pengalaman hidup sye sendiri..

    sye ade seorang teman yang bertudung labuh,berstokin,berbaju longgar..bak kata, s sedap mata memandang dan menutup aurat sesempurnanya..
    tp,ape yg saya kesalkan apabila teman ini mengamalkan gaya hidup yang bagi saye xberpadanan dengan 1st impression masyrakat terhadapnye dari segi ape yg dipakai olehnye..

    gaya hidup??mesti anda tertnye2 gaya hidup yang macam mane??
    macam ni..duduk rapat2 dalam kereta antara perempuan dan lelaki tanpa sebarang ikatan yang sah itu halal ke??bersuap-suapan antara berlainan jantina tanpa ikatan yang sah tu halal ke??bek ke??walaupun ade beberapa org kenalan dalam kereta yang sama yang tahu perhubungan(couple-trend masa kini yg sya sendiri xtaw halal-haram)itu,elok ke untuk ditengok??3org wanita dan 2org lelaki dalam sebuah kereta.dimanakah sepatutnya tempat duduk yang sesuai bg lelaki tersebut??mestilah dihadapan kan??jika pemandunya lelaki,sebelahnye mesti sesuai lelaki juga bukan??tp mengapa perlu berhimpit-himpit di belakang bersama wanita yg len??da mengapa wanita yang bertudung litup&berpakaian longgar&berstokin ini dengan banggganya mahu si lelaki ini duduk bersamanye di belakang??

    bukan maksud saya nk menjatuhkan sape2..tp sebelum kita menghukum org len,elok la kita pandang diri sendiri dlu...kadang2 sya lihat wanita yang berpakaian seperti yang dinyatakan oleh saudara2 semua(bertudung tp bajunye xsesempurna mane) lebih menjaga pergaulan dan batasan berlainan jantina dengan lebih berhati2...

    renung-renungkanlah...
    jgan kita nampak kuman di seberang lautan tp gajah ditepi??kita endahkan..
    seribu kemaafan andai kata comment sye ini keterlaluan...

    ReplyDelete