Tuesday, October 11, 2011

Perihal jodoh? Ape kes ni der~

Assalamualaikum.....bersua kembali
Setelah sekian lama diri ini menyepi dari dunia bloggers..kini sy kembali...

Yeah,mungkin kali ini coretan di muka blog sy ini tidak begitu menarik perhatian anda...namun luangkan lah masa walaupon sedikit utk membaca entry kali ini...sy secara jujur dan peribadinya mengakui bahawa diri ini bukan insan yg kamil utk berbicara tntg jodoh..Al-maklum la diri ini pon blum ketahuan sapekah jodoh sy...atau mgkin jodoh di syurga nnt (jika ditakdirkan tak panjang umur nk nikah)

Rata-rata rakan sebaya, yg lebih tua juga mahupun yg lebih muda kerap sekali membicarakan soal cinta....soal jodoh jarang2....seusia sy bilamana berbicara tntg jodoh maka di'cop' menggatal, di'cop' buang tebiat dan sebagainya...hakikatnya nak bgtau di sini, sudah ramai sahabat kisasian sy yg sudah mendirikan rumahtangga....ex-roomate sy di kisas 'Anas Bin Hassan Basri' lebih advance...beliau sudah menjadi bapa lebih 3 bulan yg lalu....ini membuktikan xde istilah menggatal or buang tebiat or pape la ayat2 yg menjengkelkan....sbaliknya ini lebih baik dr berkapel!!!!!! ntah ape kapel tu pon sy kurg arif....Wallahu a'lam..

Cinta itu fitrah....fitrah itu bersih ibarat kain putih...jgn sekali2 kita cemari dgn syahwat dan keinginan semata2 nk ade insan utk kita syg....(nauzubillah..sy yg menulis ini kelak akan lebih dipertanggungjwbkn tntg perkara ini...moga sy tergolong dlm golongan org yg menjaga..AMIN)...utk awalnya...cukuplah ibubapa, adik-beradik,keluarga dan rakan2 utk kita syg...xperlu lebih dr itu.....jika blum smpai masa...

hurm.....
panjangnya intro....ni br pointnya...

Memilih jodoh ini bukan mudah seperti membeli pakaian di pasar raya....even saiz kita extra large skalipon, nescaya pakaian itu mampu kita miliki bukan sahaja satu bahkan 2,3 mahupun lebih.....memilih jodoh ini seperti mencari permata di dalam kegelapan malam...betapa berharga dan bernilainya permata tersebut begitu jgk dgn jodoh...kalo lebih2 kurg je...rendah sgt nilaian cinta itu....

saya mendapat idea yg sgt menyentuh hati bilamana seorg shbt yg bljr di mesir bertanyakan soalan kpd sy,

Sahabat : Muzakkir, jodoh yg mcmna yg ko nak?
Saya : aku nk yg baik, join usrah, sedap mata memandang, pndai jaga hati mak ayah, hati suami bla3~......
Sahabat : Ko salah ni kir....sepatutnya ko pentingkan soal aqidah dlu....bila aqidah settle sume settle...
Saya : .......(termenung ke'blurr'an?....)

MAKA SAHABAT ITU PUN JELASKAN...sy setuju sgt dgn penerangan itu~

kerana apa aqidah come first??...of coz la aqidah come first.....itu pn yg Nabi SAW ajarkan kepada kita.....13 tahun di Makkah,Baginda Nabi menerapkan lebih tntg Aqidah jer....Aqidah tu Tauhid...Tauhid itu Aqidah....Tauhid mengesakan ALLAH....Aqidah adalah perjanjian - Mengesakan ALLAH....sama sahaja....bila sebut mengesakan ALLAH...maka Allah come first!!!!....ini sgt penting....

ade org pnh ckp mcmni dgn saya....

Orang : Kir, aku bukan xberminat nk carik yg solehah2 ni kir...lumrah manusia sume nk yg baik2...even diri jahat mcmne pn nk pasangan yg baik..tp aku ni ko tau la....even solat 5 waktu pon...last2 minit jgk...tunggang terbalik...kusyuk ntah ke mana...sbb tuh la aku rase x layak nk geng2 ustazah ni...(merujuk kpd muslimah solehah)

Lalu sy menerangkan kpd beliau...tntg kekuatan yg ada pada dirinya...

rata2 pemuda pemudi akhir zaman ini ramai yg x solat...namun kenalan sy ini still lg solat 5 waktu cuma sedikit lalai..(mgkn sy jgk kerap begitu, nauzubillah)...shbt yg solat ini still ade pegangan tauhid yg meletakkan satu garisan mengesakan Allah..dia masih lg solat...di mana aqidahnya clear kerana meyakini bahawa menyembah Allah adalah wajib...Allah suruh solat maka dia solat...dia tak tgglkan solat tuh sbb meyakini kalau dia tinggal solat itu maka berdosa....di situ la terbitnya keyakinan pada balasan ALLAH yakni syurga dan neraka....

Ok dpt ke point atas tu td? tak mengapa, sy cuba kongsikan lebih lnjut....

Tauhid adalah fix...xboleh berubah2....namun fiqah @ syariah boleh berubah2....justeru itu tauhid @ aqidah ini mmg sgt penting....sy kaitkan dgn contoh solat di atas td...kita bicara perihal solat....Allah suruh hambaNYA solat 5 waktu...walaubgaimanapun still kne solat...sakit skalipon still kne solat...then itu adalah perkara yg fix..arahan itu xkan berubah....melainkan kalu dh meninggal dunia...slps dtgnya aqidah br dtgnya fiqah...slps diwajibkan solat (fix) lalu bagaimana utk solat? maka kaedah solat itu lah fiqah...kalo aqidah dah settle...maka syukur Alhamdulillah....ilmu fiqah ni adalah salah satu cabang islam..ianya akan berbeza dgn berbezanya mazhab, berbezanya situasi dan beberapa keadaan lain....seperti org sakit yg tidak mampu berdiri,maka kaedah mendirikan solat adalah dgn cara duduk...perihal aqidah (ALLAH WAJIBKAN SOLAT)...perihal fiqah (berubah mengikut keadaan)..maka keutamaan sudah pasti pada aqidah...aqidah rosak maka fiqah sudah pasti hancur lebur



itu perihal solat...bilamana perihal aurat....contoh khususnya rambut bg perempuan...itu perihal aqidah....stuju x??? buktinya ada di dalam Al-Quran...ALLAH perintahkan supaya wanita muslim menutup rambut sehingga ke bahagian dada...itu adalah kewajipan mutlak...wajib bg muslimah menutup aurat mereka..dah tu mcmne kalo yg freehair? komentar sy pd yg freehair..kalu anda bce nih..hope usaha seboleh2nya pakai tdung..sbb ini soal aqidah (apa yg ALLAH suruh itu perihal aqidah)...Allah suruh tutup aurat so memakai tudung termasuk dlm kategori hal2 Aqidah....so mmg kne pakai la...then, br dtg perihal Fiqah plak....nak pakai tudung tuh lg mna?.....dlm Al-Quran tu dh perjelaskan kaedah pakaai tudung mcmana....first arahan Aqidah > tutup rambut shingga menutupi bahagian dada....so jelas la arahan tersebut....then perbincangan fiqah plak mcmne cara nak pakai tuh...tudung wardina ke...wasini ke wasitu ke...tudung shawl ke bowl ke...x kesah, yg penting menutupi bahagian dada...menutupi bahagian dada tu x semestinya kne pakai tudung labuh smpai ke pinggang....sedang2 suda le....

ade seorang muslimah berasa rendah diri hanya kerana tudungnya x cukup laboh sperti geng2 ustazah...tp bg saya...tudung labuh bukan wajib...sebaliknya melabuhkn tudung menutupi dada tu yg wajib...stuju x? kalo tudung tu x labuh sgt....lipat tepi,lipat belakang...tp still menutupi dada kan still ikut syariah...itu sumer perihal syariah/fiqah....am i rite? sy agk menyirap ble org bertudung labuh memandang sinis pd mereka yg tidak bertudung laboh (kalu still cover bhgian dada la, kalo bhgian terdedah perlu ditegur dgn cara yg hikmah)...boleh accept pendapat sy x? sy berpegang pada kefahaman insyaAllah ade pembimbing...kalo perlu tgur boleh inform sy smula...mgkn ade kesilapan di mana2.....

dah tu ape kaitan solat,tudung ngn jodoh?.....kaitannya Aqidah tu ler....bila aqidah settle Allah come first....Apa Allah suruh kita buat...ape Allah larang kita tggalkan...utk pasangan suami isteri...bg si isteri la..Allah suruh isteri taat pada suami...so aqidah yg shohih...dia pasti akan taat...namun bgitu, Allah memperingatkan kalau suami suruh lakukan perkara mungkar jgn taat...so bila Allah come first...senang la...clear hal tu..suami suh buat benda mungkar maka isteri xperlu taat...begitu jgk si suami..Allah suruh berlaku adil dan baik pada isteri...so lakukan mengikut perintah...then kalau isteri wt perkara yg bertentang syarak, maka si suami boleh marah,tgur cara yg sesuai...mengasingkan dr bilik tidur dan sebagainya...SEBAB TU SY SGT SETUJU AQIDAH JUA LA menjadi titik utama dalam pencarian jodoh.......insyaAllah,Wallahu a'lam~

1 comment:

  1. trma ksh tlg share bnda cm nie.. ^_^

    ReplyDelete